Fraude în programele PNDL, sesizate la DNA. Lucrări fictive la drumuri în Neamţ şi conducte lipsă în Gorj

Ministerul Dezvoltării a transmis la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) sesizări referitoare la lucrări fictive, efectuate de diferite primării din ţară prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Ionuţ Ştefan, ministrul Dezvoltării, susţine că a descoperit cereri de decontare "grosolane" în urma unor controale.

RomaniaTV.net
12 feb. 2020, 10:48
Fraude în programele PNDL, sesizate la DNA. Lucrări fictive la drumuri în Neamţ şi conducte lipsă în Gorj

El a precizat că a studiat raportul de audit financiar al Curții de Conturi a României, din 2018, cu privire la activitatea Ministerului Dezvoltării. Din document reiese că Ministerul Dezvoltării „nu a efectuat controale privind verificarea exactității și a realității datelor raportate de beneficiari, comparativ cu situația din teren”.

„Sunt uimit, unele cereri de decontare sunt grosolane, au trimis facturi pentru lucrări sau produse care nu există”, a declarat ministrul Dezvoltării, Ionuţ Ștefan, pentru G4media.

Sesizările au fost pus depuse la DNA în urma unor controale efectuate de echipe mixte de la Corpul de control al ministrului și Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC).

Citeşte şi: Ludovic Orban acuză că PNDL şi FDI au fost făcute să servească clientelei

Mai mult, ministrul Dezvoltării a mai spus va declanșa un control intern la Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a vedea de ce inspectorii ISC au avizat deconturile pentru lucrări fictive prin PNDL, notează sursa citată.

Ionuţ Ştefan a dat câteva exemple de fraude trimise pentru decontare la Minister:

  • În județul Neamț, în două comune au existat proiecte de modernizare a drumurilor locale, comunale și sătești, în valoare de 8,4 milioane de lei și, respectiv, 5 milioane de lei, executate de aceeași firmă. Autoritățile locale au trimis pentru decontare facturi pentru lucrări care pur și simplu nu erau executate pe teren (acostamente și rigole), deși în facturi apăreau ca fiind realizate. Primarul a avizat cererile de decont.
  • Într-o comună din județul Giurgiu, un proiect pentru asfaltare de peste 4 milioane de lei. Conform contractului, ar fi trebuit să avem un strat de 47 cm de nisip, strat de uzură și asfalt. Inspectorii au găsit dimensiunea stratului la mai puțin de jumătate.
  • În județul Gorj, la un proiect de realizare a sistemului de canalizare și apă menajeră. La data verificării, Corpul de control a constatat lipsa pompelor și a conductelor care fuseseră trimise pentru decontare la Ministerul Dezvoltării.

”În total am oprit de la plată facturi de circa 500 de milioane de lei, inclusiv pentru proiecte de grădinițe și școli, aducțiuni cu apă, proiecte de infrastructură, din cauza neregulilor constatate de inspectori. Toate acestea au fost trimise pentru verificare procurorilor”, a spus Ionuţ Ştefan.

Ministrul Dezvoltării a mai precizat că rapoartele din anii trecuţi ale Curţii de Conturi semnalau lucrări neconforme, însă miniştrii aflaţi în funcţie în acea perioadă nu au dispus controale.

Citeşte şi: Dăncilă: Cu ajutorul programelor PNDL am scos ţara din noroaie