Ludovic Orban acuză că PNDL şi FDI au fost făcute să servească clientelei

Publicat: Miercuri, 11 Decembrie 2019 21:32 // Actualizat: Miercuri, 11 Decembrie 2019 21:32 // Sursa: romaniatv.net

Premierul Ludovic Orban acuză guvernarea PSD că a lansat proiecte precum Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) sau Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI) fără a asigura fondurile necesare. Liderul liberal arată că ceea ce s-a lucrat la proiectele începute şi neachitate se distruge.

Ludovic Orban acuză că în administraţia publică s-au descoperit "cheltuieli nenecesare, care au fost făcute mai mult să servească clientelei”, prin proiecte precum PNDL sau FDI, primul ministru catalogând drept "fantomatic” Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

 "Pe PNDL nu se dau proiecte în mod obiectiv. Dar cât de cât, puteau să aplice. (...) Au inventat acest fond (Fondul de Dezvoltare şi Investiţii – n.r.) fără să aibă bani ca să îşi motiveze nişte primari înainte de campania de europarlamentare. Au dat o mică parte, au dat nişte avansuri. (...)  Noi am avertizat public că acest FDI este ca şi cum te-ai aşeza pe nisipuri mişcătoare”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri seară, într-o emisiune la B1 Tv, potrivit News.ro.
 
El a precizat că există "câteva zeci” de proiecte în care s-au dat avansuri, care ar urma să fie derulate prin FDI, arătând că proiectele demarate fără a fi asigurată finanţarea riscă nu doar să fie nefinalizate, ci ceea ce s-a construit să se distrugă.

Citeşte şi: Orban dezvăluie de ce a modificat lista spitalelor în care se poate face rezidenţiat: Avem medici care au 132 de stagiari
 
"Ei au deschis un fond fals, fără bani, aşa zisul FDI, în condiţiile în care i-au păcălit pe primari (..) iar pe 4 noiembrie noi nu am găsit niciun leuţ pentru decontarea lucrărilor efectuate în cadrul PNDL. Trebuie odată să ne dezbărăm, nu noi, că noi am încercat să fim raţionali, trebuie să faci lucrări de investiţii pe care ai capacitatea să le termini. Nici astăzi, de exemplu, nu este finalizat PNDL 1, însă sunt lucrări restante şi multe situaţii problematice pentru că dacă nu plăteşti pleacă firma şi lucrările pe care le-ai făcut se distrug. Mai sunt proiecte neterminate de pe Ordonanţa 7 (care se referă la programul de dezvoltare a infrastructurii în mediul rural - n.r.) care a fost lansată la sfârşitul anului 2006. (...) Nu numai că pentru PNDL au mărit numărul de proiecte peste capacitatea de a asigura finanţarea, au inventat şi FDI-ul şi sifonează banii”, a adăugat premierul.
 
Primul ministru a precizat că administraţia publică trebuie să se concentreze pe acele lucrări care pot fi finalizate.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Guvern Ludovic Orban PNDL
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7786
RON
23 Jan
noapte 0 °
zi 8 °
Ultimele joburi adaugate
24 H