Frederik Willem de Klerk, fostul preşedinte al Africii de Sud, a murit

De Klerk, ultimul preşedinte alb al Africii de Sud, avea 85 de ani şi suferea de mai mulţi ani de cancer.

11 nov. 2021, 13:04
Frederik Willem de Klerk, fostul preşedinte al Africii de Sud, a murit

Frederik Willem de Klerk, ultimul preşedinte al Africii de Sud în perioada de apartheid şi actor important al tranziţiei ţării către democraţie, a murit, transmite joi Reuters.

Caricaturistul Kambiz Derambakhsh a murit la 79 de ani. Era infectat cu Covid-19

„Fostul preşedinte FW de Klerk a murit împăcat la locuinţa sa din Fresnaye în cursul dimineţii, după o luptă cu cancerul de mezoteliom”, se menţionează în declaraţie.

De Klerk, ultimul preşedinte alb al Africii de Sud, avea 85 de ani. AFP aminteşte că De Klerk l-a eliberat pe faimosul luptător anti-apartheid Nelson Mandela. Ulterior, De Clerk a împărţit cu Mandela premiul Nobel pentru pace.

Shawn Rhoden, cel mai vârstnic câştigător al „Mister Olympia”, a murit la 46 de ani

Frederik Willem de Klerk, cunoscut ca F. W. de Klerk, a fost al șaptelea și ultimul președinte al Africii de Sud în perioada de apartheid, servind din septembrie 1989 până în mai 1994, precum și vicepreședintele țării între mai 1994 și iunie 1996. Fiind ultimul șef de stat al Africii de Sud de pe vremea guvernării minorităților albe, el și guvernul său au demontat sistemul de apartheid și au introdus votul universal. Din punct de vedere ideologic, a fost un conservator și un liberal economic. De Klerk a fost liderul Partidului Național din februarie 1989 până în septembrie 1997.

Născut în Johannesburg, Africa de Sud, într-o familie influentă Afrikaner, de Klerk a studiat la Universitatea Potchefstroom înainte de a urma o carieră în drept. Devenind membru al Partidului Național, cu care avea legături familiale, a fost ales ca parlamentar și a făcut partea din guvernul minoritar alb al lui P. W. Botha, deținând mai multe posturi ministeriale. În calitate de ministru, el a sprijinit și a impus apartheid-ul, un sistem de segregare rasială care i-a privilegiat pe albii sud-africani.

După ce P. W. Botha și-a dat demisia în 1989, de Klerk l-a înlocuit, mai întâi ca lider al Partidului Național și apoi ca președinte de stat. Deși mulți se așteptau ca el să continue apărarea apartheidului, de Klerk a decis să pună capăt sistemului. Era conștient de faptul că animozitatea și violența etnică crescândă ducea Africa de Sud într-un război civil rasial. Pe fondul acestei violențe, forțele de securitate de stat au comis abuzuri pe scară largă ale drepturilor omului și au încurajat violența între poporul xhosa și zulu, deși de Klerk a negat ulterior că a sancționat astfel de acțiuni. El a permis să aibă loc marșuri anti-apartheid, a legalizat o serie de partide politice anti-apartheid interzise anterior și a eliberat activiști anti-apartheid întemnițați, inclusiv Nelson Mandela. El a demontat, de asemenea, programul de arme nucleare al Africii de Sud.