FRF i-a reclamat pe maghiarii de la Fehervar la FIFA şi UEFA în cazul lui Adrian Rus

Federaţia Română de Fotbal (FRF) a anunţat, marţi, într-un comunicat, că a informat FIFA şi UEFA cu privire la situaţia în care se află Adrian Rus la echipa Fehervar (Vidi FC).

27 aug. 2019, 08:40
FRF i-a reclamat pe maghiarii de la Fehervar la FIFA şi UEFA în cazul lui Adrian Rus

„Federaţia Română de Fotbal apără şi respectă drepturile şi interesele fotbaliştilor români, astfel că a luat la cunoştinţă cu mâhnire de situaţia sensibilă în care se află Adrian Rus, internaţional român U21 participant la Campionatul European 2019 şi convocat recent la echipa naţională de seniori, legitimat la clubul MOL Fehervar FC. Încă sperăm să fie o coincidenţă trimiterea lui Adrian Rus la echipa secundă a clubului imediat după primirea faxului preliminar de convocare la prima reprezentativă a României pentru partidele cu Spania şi Malta din preliminariile Euro 2020 şi după ce jucătorul şi-a manifestat clar dorinţa de a îmbrăca tricoul României. Ar fi nedrept ca jucătorului să i se încalce dreptul la performanţa sportivă pentru opţiunea lui de a reprezenta România. Această opţiune este protejată, iar orice presiune psihică şi orice tratament injust şi discriminatoriu ne determină totdeauna să apărăm drepturile şi interesele jucătorului”, se arată pe site-ul FRF.

Adrian Rus, trimis în Liga 3 după ce a refuzat să joace pentru Ungaria. Declaraţie ŞOC făcută de fotbalistul lui Vidi

Forul menţionează că o astfel de acţiune din partea clubului ar încălca principiile FIFA şi UEFA cu privire la interzicerea oricărui comportament discriminatoriu ce are drept scop sau efect defavorizarea sau supunerea la un tratament injust ori degradant a unei persoane în cadrul relaţiilor dintre jucători şi cluburile unde îşi desfăşoară activitatea: „În acest context, Federaţia Română de Fotbal a informat FIFA şi UEFA cu privire la situaţia în care se află Adrian Rus, solicitând evaluarea acesteia şi adoptarea măsurilor ce se impun. Totodată, în temeiul bunelor relaţii ce guvernează activitatea FRF şi AFAN, a solicitat sindicatului membru FIFPRO sprijinul pentru toate demersurile către sindicatul maghiar şi Asociaţia Internaţională a Fotbaliştilor Profesionişti, astfel încât evoluţia jucătorului şi drepturile sale să fie apărate”.

Adrian Rus, pedepsit în Ungaria. A fost trimis la echipa a doua a lui Vidi după ce a ales să joace pentru România

FRF a subliniat că va continua să monitorizeze evoluţia situaţiei şi va întreprinde toate acţiunile în sprijinul lui Adrian Rus.