Frica băncilor persistă: Germania se împrumută la cele mai mici dobânzi. Depozite record la BCE

Germania a împrumutat bani pe 2 ani la cele mai mici randamente din istorie printr-o emisiune de obligaţiuni. Băncile au plasat 528 miliarde de euro peste noapte la Banca Centrală Europeană, un nou record.

RomaniaTV.net
18 ian. 2012, 13:53
Frica băncilor persistă: Germania se împrumută la cele mai mici dobânzi. Depozite record la BCE

În căutarea de active sigure, investitorii aleg să împrumute Germania la randamente (prima plătită) infime. Nemţii au vândut obligaţiuni de 3,44 miliarde euro la un randament de 0,17%, cel mai mic din istorie, în scădere de la 0,29% la o licitaţie similară la sfârşitul lunii decembrie.

 

Germania a fost prima ţară din Zona euro pentru care randamentele la obligaţiunile suverane au devenit negative pe piaţa secundară. În urmă cu o lună, nemţii s-au împrumutat la şase luni cu 0,0005%. Pe 9 ianuarie, obligaţiuni de 3,9 miliarde euro cu scadenţa la 6 luni au fost vândute la un randament negativ de -0,0122%. În acest situaţii, investitorul plăteşte ţara pe care o împrumută pentru acest „privilegiu”.

 

La dobânzi atât de reduse, deţinătorii de obligaţiuni pierd oricum din puterea reală de cumpărarea a banilor, inflaţia anuală situându-se peste ţinta BCE de 2%.

 

Teama puternică din lumea financiară se manifestă şi prin depozitele overnight de la BCE. După ce în urmă cu o lună Centrala a dat băncior din Zona euro 489 miliarde pe trei ani la o dobândă de 1%, băncile se întorc cu aceşti bani la BCE şi primesc pentru asta o dobândă de 0,25% – ceea ce înseamnă erodarea banilor. Sumele depuse la BCE au crescut susţinut în ultima vreme şi au ajuns la un nou record marţi de 528 miliarde euro.

 

Banca Centrală are în plan un nou program de acelaşi calibru în lunile următoare şi speră ca lichiditatea în exces să forţeze băncile să cumpere obligaţiui spaniole sau italiene şi să îi plaseze în credite pentru economia reală, în contextul în care Zona euro va suferi o contracţie a PIB în acest an.