Frig, polei, lapoviţă şi ninsoare de Ziua Naţională a României, inclusiv în Bucureşti. Prognoza meteo actualizată

Este extrem de frig de Ziua Națională a României, meteorologii anunță fenomene de iarnă la început de decembrie. Vor fi depuneri de polei, lapoviță și ninsoare, inclusiv în Capitală.

01 dec. 2022, 09:44
Frig, polei, lapoviţă şi ninsoare de Ziua Naţională a României, inclusiv în Bucureşti. Prognoza meteo actualizată

Prima zi de iarnă aduce prima ninsoare şi la Bucureşti. Meteorologii anunţă vreme rece, temperaturi sub pragul de îngheţ în multe zone din ţară, dar şi ninsori, inclusiv la Bucureşti. Se va produce polei, pe arii restrânse în Moldova, Transilvania și în zonele de munte și posibil în jumătatea estică a Munteniei.

Citeşte şi: Vine iarna şi la Bucureşti. Meteorologii anunţă ninsori şi lapoviţă. Prognoza meteo actualizată de 1 decembrie

Temporar se vor semnala precipitații în sudul și sud-estul țării unde pot fi moderate cantitativ, iar mai ales spre seară și noaptea, pe arii relativ extinse și în centru și est și izolat în rest. Acestea vor fi mixte (ploi, lapoviță și ninsori), exceptând Dobrogea unde va ploua.

În zona de munte vor predomina ninsorile. Se va produce polei, pe arii restrânse în Moldova, Transilvania și în zonele de munte și posibil în jumătatea estică a Munteniei. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în regiunile sudice și sud-estice (viteze de 35…50 km/h).

Temperaturile maxime se vor situa între 0 și 8 grade, iar cele minime în marea lor majoritate între -3 și 5 grade.

Meteorologii ANM au emis deja mai multe avertizări de tip nowcasting de ceaţă, ploi şi polei.

Citeşte şi: Unde se poate schia în România. Mai multe pârtii se deschid oficial de la 1 decembrie

 

Prima ninsoare în Bucureşti. Cum va fi vremea la parada de 1 Decembrie

În Bucureşti, vor fi precipitații mixte – ploaie, iar temporar lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu ușoare intensificări în timpul zilei, când va atinge viteze de 35…40 km/h. Temperatura nu va avea variații semnificative pe parcursul intervalului, astfel că maxima va fi de 1…2 grade, iar minima de 0…1 grad.

 

Şi vineri, vremea va fi predominant închisă și rece în regiunile extracarpatice, iar în rest cu valori termice apropiate de mediile multianuale. Trecător mai ales în prima parte a intervalului vor mai fi precipitații slabe, local în sud-estul țării unde vor fi ploi și mixte (burniță, ploaie, lapoviță și trecător ninsoare) pe arii restrânse în rest. La munte vor fi mai ales fulguieli și lapoviță. Izolat se va forma polei, cu o probabilitate mai mare în Moldova. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări pe litoral și în sudul Banatului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 și 7 grade, iar cele minime între -4 și 3 grade. Pe arii restrânse în zonele joase de relief va fi ceață.

În Capitală, vremea va fi închisă, iar în prima parte a zilei probabilitatea pentru precipitații slabe mixte (trecător lapoviță, ninsoare și ploaie) va fi ridicată. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 3…4 grade, iar cea minimă va fi de 1…2 grade. Vor fi condiții de ceață, îndeosebi noaptea.