Fructe pentru elevi cumpărate prin program finanţat de UE şi plătite cu bani de la buget

Autorităţile din România au cumpărat fructe pentru şcolari printr-un program finanţat de Uniunea Europeană, dar nu au mai cerut banii de la UE. Astfel, mai multe consilii judeţene au provocat o gaură de aproape un milion de euro în bugetul de stat. Banii care nu au fost decontaţi nu mai pot fi recuperaţi.

RomaniaTV.net
13 iun. 2012, 08:46
Fructe pentru elevi cumpărate prin program finanţat de UE şi plătite cu bani de la buget

Anul şcolar 2010-2011 a fost al doilea an consecutiv în care România a implementat un program al Uniunii Europene de încurajare a consumului de fructe în şcoli.

Mai exact, elevilor li se ofereau gratuit mere. Pentru acest program, Uniunea a alocat României fonduri nerambursabile de aproape 10 milioane de euro. 39 de judeţe au participat la implementarea programului. Din păcate, nu toate au solicitat sprijin financiar de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Este vorba de 5 judeţe care au distribuit mere în şcoli şi au preferat să plătească fructele din propriul buget. Aşa a ajuns România să piardă aproape un milion de euro, bani ce nu mai pot fi recuperaţi. Totuşi avem şi un motiv de bucurie, dacă se poate spune aşa. Dacă în primul an al programului gradul de absorbţie al fondurilor a fost de doar 6%, în cel de-al doilea an absorbţia fondurilor a atins 35 de procente.