Fructele de toamnă, recomandate de nutriţionişti: „Mic și colorat înseamnă că are foarte mulți antioxidanți”

Fructele de toamnă, recomandate de nutriţionişti. Pentru a ne simţi bine şi a avea parte de o stare bună de sănătate, este indicat să consumăm fructe şi legume, mai ales cele de sezon. Şi cum ne aflăm la sfârşit de toamnă, avem de unde alege.

06 nov. 2022, 17:18
Fructele de toamnă, recomandate de nutriţionişti: „Mic și colorat înseamnă că are foarte mulți antioxidanți”
Fructele de toamnă, recomandate de nutriţionişti

Fructele de toamnă, recomandate de nutriţionişti. Cristian Mărgărit spune că ”un fruct mic și colorat înseamnă că are foarte mulți antioxidanți”, în raport cu zaharurile pe care le conține.

Preocuparea tuturor în legătură cu fructele este zahărul. E ca și cum ai mânca zahăr, dar nu este absolut deloc așa. Aici ai antioxidanți în primul rând, chiar dacă nu ai cine știe ce vitamine.

Ai niște fibre și studiile arată că efectul consumului de astfel de alimente, de mere, de struguri, de prune și de rodie, previne foarte multe boli. 

Deci nu contează, teoretic, dacă am vitamina C sau câtă am, contează efectul pe care îl are consumul de fructe și legume asupra sănătății”, a declarat Cristian Mărgărit la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Citeşte şi: Petre Daea, despre prețurile legumelor și fructelor: „Sunt prețuri din respect pentru muncă. Dacă dați mâna cu agricultuorii constatați că în palmele lor sunt numai bătături”

Fructele de toamnă, recomandate de nutriţionişti

Nutriţionistul a prezentat câteva dintre fructele de care ne putem bucura în această perioadă, dar și beneficiile pe care acestea le au pentru sănătatea noastră.

Prunele au indicele ORAC cel mai mare, care este capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, deci un efect antioxidant foarte bun. La fructe mărimea contează, cu cât sunt mai mici și mai colorate, cu atât este mai bine.

Despre măr, aștim cu toții că aici (n.r. în coajă)  avem mare parte din fibre, antioxidanți etc. Deci chiar și pentru copilași, mărul să fie cu tot cu coajă, după ce le spălăm. Merele se păstrează și arată atât de bine pentru că sunt sortate și culese, sunt soiuri speciale care arată bine și se păstrează bine.

Para, din punct de vedere al gustului, este mult peste măr. Există și o varietate mare de pere. Dar aici avem ce? Semințele. Știm că au o anumită cantitate de cianură, dar cantitatea aceasta foarte mică face bine. Oferă un efect de adaptare a organismului, este o formă de otravă dar într-o cantitate infimă, care dă un efect de adaptare organismului. Poți mânca sâmburi fără probleme, în această cantitate, și chiar îți oferă beneficii.

Strugurii negri, pe lângă antioxidanții care sunt sub coajă și în coajă, avem și sămânța de strugure, care este extrem de bogată în antioxidanți, iar mestecați sunt scoși mai bine antioxidanții din semințe.

Rodia este bogată în antioxidanți. Sucul de rodie ajută foarte mult sănătatea bărbatului, este extrem de bun pentru prostată.

Gutuia este excelentă, are foarte mult acid malic, acidul care este astringent și face gura pungă. Acest acid îl găsim și în mere, într-o cantitate mai mică. este un acid organic, cum este și acidul citric”, a spus nutriționistul.

De asemenea, trebuie reținut că un fruct mai crud nu are mai multă vitamina C, ci mai puține zaharuri, fapt care îl face să fie potrivit și pentru persoanele cu diabet sau cele care urmează o dietă cu alimente cu indice glicemic mic.

Un fruct mai crud încă nu a suferit toate transformările pentru a ajunge la perfecțiune. Este unul dintre puținele alimente din natură făcute special pentru a fi mâncate”, a concluzionat nutriționistul.