FSLI, înainte de redeschiderea școlilor: Nu ne permitem nicio greşeală. Costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor și a colegilor noștri!

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere, în cazul redeschiderii şcolilor din 8 februarie, asigurarea echipamentelor şi a produselor de dezinfecţie în toate unităţile de învăţământ din întreaga ţară, vaccinarea personalului din educaţie cu prioritate, stabilirea unei linii suport în cadrul unităţilor de învăţământ pentru elevii care întâmpină probleme în asimilarea cunoştinţelor la clasă şi asigurarea mijloacelor tehnice necesare pentru cadrele didactice şi elevii care vor continua şcoala online.

01 feb. 2021, 10:25
FSLI, înainte de redeschiderea școlilor: Nu ne permitem nicio greşeală. Costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor și a colegilor noștri!
FSLI, înainte de redeschiderea școlilor: Nu ne permitem nicio greşeală. Costul plătit ar putea fi sănătatea copiilor și a colegilor noștri!

Sindicaliştii FSLI susţin că „redeschiderea unităților de învățământ începând cu data de 8 februarie 2021 va însemna revenirea la normalitate în cadrul sistemului de educație”, dar avertizează că „totul trebuie gândit și făcut cu mare responsabilitate”: „Nu avem voie să greșim, pentru că nu ne putem juca nici cu sănătatea elevilor și nici cu sănătatea angajaților din învățământ”

„Nu trebuie să uităm de implicarea fiecărui participant la actul educațional pentru respectarea măsurilor sanitare; trebuie să evităm pe cât posibil apariția unor noi focare, așa cum s-a întâmplat în cazul Școlii 28 din Capitală și să avem grijă de colegii și elevii care au boli cronice și care sunt vulnerabili în fața contaminării cu noul Coronavirus”, spun sindicaliştii.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ anunță pe această cale că va acorda întreg sprijinul membrilor săi și nu numai, prin susținerea unui plan coerent realizat de Ministerul Educației în colaborare cu Ministerul Sănătății.

În contextul redeschiderii şcolilor din 8 februarie, FSLI solicită:
1. Asigurarea echipamentelor și a produselor de dezinfecție în toate unitățile de învățământ din întreaga țară;
2. Instruirea corectă a personalului care se ocupă de curățenia unităților de învățământ;
3. Vaccinarea personalului din educație cu prioritate, imediat ce va fi asigurat necesarul de doze de vaccin;
4. Gândirea unui plan coerent, bine pus la punct cu ajutorul cadrelor didactice, privind predarea materiei la zi, dar și introducerea orelor remediale, astfel încât să nu asistăm la epuizarea elevilor , dar și a personalului didactic;
5. Stabilirea unei linii suport în cadrul unităților de învățământ pentru elevii care întâmpină probleme în asimilarea cunoștințelor la clasă;
6. Regândirea sistemului de teme pentru acasă, astfel încât elevii să beneficieze de timp suficient de relaxare;
7. Acordarea unei atenții deosebite în clasele cu învățământ simultan, în ceea ce privește recuperarea materiei din perioada școlii online;
8. Susținerea consilierilor școlari în acordarea sprijinului necesar elevilor și cadrelor didactice pentru reacomodarea în școli, dar și în procesul de predare/învățare care va aduce o perioadă cu mult stres;
9. Asigurarea mijloacelor tehnice necesare pentru cadrele didactice și elevii care vor continua școala online;
10. Pregătirea din timp a simulărilor și examenelor naționale;
11. Asigurarea unui plan de rezervă dezbătut și aprobat de partenerii sociali în cazul în care, din cauza pandemiei, s-ar putea reveni la școala online.

„Am învățat foarte multe lucruri în această perioadă de când învățământul a funcționat în condiții speciale. Este necesară redeschiderea școlilor, respectând cu strictețe regulile impuse. Trebuie responsabilitate din partea conducerilor unităților de învățământ, a cadrelor didactice, a elevilor și a părinților. Subliniem că rolul părinților este foarte important dacă se deschid școlile, având în vedere că este aproape imposibil ca unitatea de învățământ să facă acea triere a elevilor la începerea cursurilor. Din cauza lipsei de personal, misiunea aceasta revine părinților, care pot observa la copiii lor dacă au probleme sau nu și dacă le au, să nu-i trimită la școală. Nu avem voie să greșim, pentru că nu ne putem juca nici cu sănătatea elevilor și nici cu sănătatea angajaților din învățământ”, susţine Simion Hancescu, președinte FSLI.

Sindicaliştii FSLI fac un apel la factorii de decizie ca, în acest context, „să nu trateze cu indiferență nevoile sistemului de educație și să aloce sprijin, precum și resursele financiare necesare ca să se poată reveni cât mai repede la o stare de normalitate în învățământ”.

Citeşte şi: Ministrul Educaţiei confirmă o realitate sumbră. Peste o jumătate de milion de elevi nu au avut acces la şcoala online

„Guvernul României trebuie să înțeleagă, urmând exemplul din alte țări că, în perioade de criză, așa cum este cea pe care o traversăm acum, educația trebuie tratată responsabil, suplimentându-i fondurile și nu înghețându-le cum intenționează”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

Vă reamintim că autorităţile intenţionează să redeschidă şcoli din 8 februarie. O decizie finală va fi anunţată marţi, 2 februarie, când va fi făcută o nouă evaluare a situaţiei epidemiologice în România.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că scenariul hibrid nu va mai exista din 8 februarie, atunci când ar urma ca elevii să revină în școli. Există trei scenarii stabilite pentru reluarea cursurilor în format fizic, în funcție de evoluția ratei de infectare la nivel local, plus al patrulea în caz de carantină totală.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu: Orele remediale vor fi finanţate prin fonduri europene şi prin ROSE

ŞCOLI DESCHISE din 8 februarie. Care sunt scenariile 

În localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală.

În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII.

În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Incidența în cele patru scenarii:

  • scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori
  • scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori
  • scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori

Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line.

 

ŞCOLI DESCHISE. Profesorii cu probleme medicale predau tot online

Profesorii cu probleme medicale pot continua şcoala online, în cazul acestora fiind nevoie ca certificarea problemelor de sănătate să fie făcută de către un medic de medicina muncii, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta a menţionat că şcolile trebuie să facă orarele în aşa fel încât aceste cadre didactice să aibă orele grupate într-o singură zi, în care şi elevii să facă şcoală de acasă.

„Elevii care au vulnerabilităţi certificate medical trebuie să continue şcoala online”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul unui webinar cu privire la vaccinare. Acest lucru este valabil şi pentru profesorii care au afecţiuni ce s-ar putea agrava din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2. Conform ministrului Educaţiei, în cazul cadrelor didactice certificarea afecţiunilor  în cazul dascălilor se va face de către un medic de medicina muncii, acesta fiind „cel care are competenţa de a declara inapt pentru prezenţa fizică”.

„Ţine de conducerea şcolii să asigure un orar specific, în aşa fel încât acele cadre didactice care nu pot veni la şcoală din motive medicale certificate să aibă orele grupate într-o singură zi, zi în care elevii să nu meargă la şcoală şi să continue online pentru acele situaţii în care profesorii au interdicţie de prezenţă fizică în şcoală”, a adăugat ministrul.