Sorin Cîmpeanu: Orele remediale vor fi finanţate prin fonduri europene şi prin ROSE

Ministrul Educaţiei a anunţat că orele remediale vor fi finanţate prin fonduri europene în limita sumei de 144 – 146 de milioane de lei și 96 de milioane de lei pentru liceu prin ROSE.

28 ian. 2021, 20:06
Sorin Cîmpeanu: Orele remediale vor fi finanţate prin fonduri europene şi prin ROSE
Sorin Cîmpeanu: Orele remediale vor fi finanţate prin fonduri europene şi prin ROSE

Sorin Cîmpeanu a explicat că finanţarea orelor remediale se va face prin fonduri europene şi prin  Proiectul privind învăţământul secundar/Romania Secondary Education (ROSE).

Sorin Cîmpeanu, precizări importante privind orele remediale

„Este vorba de includerea acestui pachet de ore remediale în programul mai larg școală după școală. Este vorba de Ordonanța 58 care modifică articolul 58 pentru a include și a extinde grupul beneficiarilor până la nivelul clasei a VIII-a.

Finanțarea urmează a se face prin fonduri europene în limita sumei de 144 – 146 de milioane de lei (30 milioane euro). Pentru Liceu urmează să asigurăm finanțarea prin programul ROSE care are ca obiectiv principal reducerea abandonului școlar. Partea de remedial este o componentă de bază în obiectivul de reducere al abandonului școlar, deci 96 de milioane de lei pentru liceu care urmează să vină prin acet program.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu: Focarul de la şcoala 28 ne îngrijorează. Cazurile cu noua tulpină se vor lua în calcul la deschiderea şcolilor

Decizia nu se poate centraliza la nivelul ministerului, inspectoratului sau directorului școlii, ci la nivelul profesorului. Profesorii sunt aceia care trebuie să vadă unde să intervină, cât și cum au pierdut elevii. Din acest motiv finanțarea va veni pe pachete pe școală într-un sistem similar cu acela de acordare a burselor pentru studenți.

Principiul este practic același: dacă într-o universitate ai 20.000 de studenți, dintre care 10.000 de studenți sunt bugetați, atunci universitatea primește în fiecare lună 201 lei per student bugetar. 201 lei ori 10.000 de studenți care primesc această finanțare înseamnă două milioane de lei. Apoi, universitatea este cea care, pe baza unor criterii sociale sau de performanță, distribuie către întreg grupul celor 20.000 de studenți suportul financiar pentru asigurarea burselor în cazul universităților, pentru acțiuni remediale în cazul școlilor.

Această repartiție ține strict de consiliul de administrație al școlii, pe baza nevoilor identificate de cadrele didactice. Nimeni nu se poate substitui cadrului didactic pentru a vedea cât a pierdut un elev sau un grup de elevi pe care îi are la clasă. Acest lucru aș vrea să fie foarte clar înțeles. Există o așteptare de identificare la nivel național. Vă dați seama că este o utopie, este un lucru absolut stupid să aștepți așa ceva.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu, despre vaccinarea antiCOVID a profesorilor: 60.000 de cadre didactice sunt deja programate!

Deci noi venim cu cadrul legal, venim cu resursa financiară, am venit cu acele măsuri de micșorare a numărului de note de la cât erau la minimum două, cu extinderea perioadei posibile pentru încheierea situației școlare pe primul semestru de la revenirea elevului în școală cu până la 8 săptămâni, înainte era cu până la 4 săptămâni în ROFUIP.

Toate aceste lucruri au în vedere un pachet mediu finanțat care se va distribui pe baza unui pachet mediu săptămânal de 5 ore, vreme de 16 săptămâni pe baza unor nevoi general identificate cu privire la acțiuni remediale. La acest pachet de acțiuni remediale au nevoie nu numai cei care au pierdut foarte mult din materie, au nevoie și cei care au beneficiat de predare integral, au beneficiat de acces parțial la ore și care, din anumite motive, nu au putut participa la toate orele, și ei au acces la pachetul de ore remediale.”, a declarat ministrul Educaţiei în cadrul unei dezbateri despre cum începe școala organizată de Salvați Copiii România, potrivit edupedu.ro.