FSLI: Profesorilor le este FRICĂ de elevi. A crescut doza de răutate a copiilor

Potrivit preşedintelui FSLI, Simion Hancescu, elevi care provin din familii dezorganizate sau "copii de bani gata" sunt, de cele mai multe ori, implicaţi în cazurile de violenţă în şcoală, iar sancţiunile ar trebui înăsprite, pentru că dascălilor le este uneori frică să intervină.

RomaniaTV.net
06 iun. 2012, 13:40
FSLI: Profesorilor le este FRICĂ de elevi. A crescut doza de răutate a copiilor

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, miercuri, că rezultatele parţiale transmise de Ministerul Educaţiei indică un număr mare de violenţe şi alte încălcări de regulament în şcoli, adică, în medie, o sută de astfel de acte pe judeţ.

În opinia sa, cauzele sunt multiple, de la regulamentul şcolar „prea blând” şi nepăsarea părinţilor, până la o problemă a societăţii actuale, care a dus la creşterea dozei de răutate în rândul copiilor.

„În primul rând, cred că sancţiunile sunt mult prea blânde în actualul regulemant. Singura măsură este scăderea notei la purtare şi se pare că nu are efect pentru foarte mulţi elevi. Poate ar trebui introdusă exmatricularea şi în învăţământul obligatoriu. Înainte erau acele centre de reeducare. Pe de altă parte, sunt şi mulţi părinţi care nu se implică în educaţia copiilor, şi aceasta este o altă cauză. Nu dau cu anii la şcoală şi uneori vin şi chiar agresează profesorii dacă aplică sancţiuni copilului”, a spus preşedintele FSLI.

Hancescu a precizat că, în majoritatea cazurilor, este vorba de copii din familii dezorganizate sau de „copii de bani gata”, iar vina părinţilor nu poate fi ignorată.

„Este clar că e vina părinţilor. Când le cumpără maşini de zeci de mii de euro nu ştiu dacă le dau şi cea mai bună educaţie copiilor. Elevii au foarte multe drepturi, mai puţine obligaţii. Sunt atâtea cazuri în care dascălii sunt jigniţi de elevi şi elevii nu păţesc nimic. Iar dacă profesorul ia măsuri, toată mass-media este împotriva acelui dascăl”, a mai spus Hancescu.

Liderul sindical crede că amplasarea unor camere de supraveghere în şcoli ar putea fi utilă, menţionând că acum paza trebuie asigurată de către cadrele didactice, fiecare unitate de învăţământ fiind obligată să asigure în pauze supravegherea.

Tot pentru combaterea violenţei în şcoli, în opinia lui Simion Hancescu ar trebui implicaţi mai mulţi factori: poliţia locală, şcoala, familia, autorităţile locale.

„Este un lucru îngrijorător. Au murit elevi, iar acest lucru este inadmisibil. A crescut doza de răutate a copiilor, şi asta pleacă de la o problemă a societăţii. Trebuie găsite nişte soluţii. Sunt foarte multe cazuri în care dascălilor le este frică să se implice şi chiar sunt neputincioşi. Pe lângă umilirea materială, nici respect nu există din partea elevilor şi părinţilor. Dacă un dascăl dă într-un elev, apar poliţia şi toată presa. Dacă un elev dă într-un dascăl, nu i se poate face nimic„, a mai spus Hancescu.

Peste 4.000 de cazuri de cazurilor de violenţă, consum de alcool, discriminare şi furturi au fost înregistrate în intervalul martie-mai 2012, în şcolile din România, a informat, marţi, Ministerul Educaţiei Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS).

Conform datelor preliminare raportate de inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti, în perioada martie – mai 2012 au fost înregistrate în şcoli 4.131 de cazuri de violenţă, consum de alcool, discriminare şi însuşire de bunuri găsite.

„Având în vedere numărul mare de incidente violente raportate în şcoli la nivel naţional în ultima perioadă, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va demara elaborarea unui Plan Naţional de Acţiune pe termen mediu şi lung în vederea prevenirii şi combaterii acestui fenomen”, a precizat sursa citată.

Potrivit MECTS, situaţia totală a incidentelor petrecute în şcoli pe tot parcursul anului şcolar 2011- 2012 va fi gata la sfârşitul lunii iunie.