Fuga Nadiei din România, anchetată de Pentagon

Fuga Nadiei Comăneci din România a atras atenţia Pentagonului, care a considerat gestul gimnastei drept un semn că la Bucureşti urmau să se producă rapid schimbări politice majore.

RomaniaTV.net
19 nov. 2012, 17:28
Fuga Nadiei din România, anchetată de Pentagon

La sfârşitul lui noiembrie 1989, cu mai puţin de o lună înainte de evenimentele care au dus la căderea regimului lui Nicolae Ceauşescu, Nadia Comăneci fugea din România, iar pe 1 decembrie era deja în SUA. Ştirea a făcut rapid înconjurul lumii, povestea zeiţei de la Montreal stârnind un interes uriaş.

Un document al Pentagonului declasificat în exclusivitate pentru Q Magazine arată că americanii au văzut în gestul gimnastei semnale că la Bucureşti urmau să se producă curând schimbări politice majore. Agenţii de la Bucureşti ai Pentagonului au început să investigheze care este impactul asupra regimului din România.

Din documentul „Secret” al Departamentului Apărării, declasificat în exclusivitate pentru Q Magazine, reiese că un ofiţer american a vorbit despre fuga Nadiei cu un oficial din România. În urma discuţiilor, ofiţerul american a conchis în raportul către superiorii săi că o parte semnificativă a poporului român manifestă deschidere către democraţie.

Nadia s-a retras din activitatea competiţională după Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980, iar în 1989 a fugit din ţară, cu destinaţia America.

În anii ’90 a revenit în ţară şi chiar sa căsătorit aici cu gimnastul american Bart Conner în România, în luna aprilie a anului 1996.