Fugarul Cristian Rizea a rămas fără cetăţenie moldovenească. Decretul semnat de Igor Dodon a fost publicat în Monitorul Oficial

Cristian Rizea a rămas fără cetăţenia moldovenească. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a retras cetățenia fostului deputat PSD Cristian Rizea, condamnat la București și refugiat la Chișinău. După apariţia decretului în Monitorul Oficial, Cristian Rizea a declarat că va contesta decizia în instanța din Chișinău. 

RomaniaTV.net
03 nov. 2020, 07:52

Fugarul Cristian Rizea a rămas fără cetățenie moldovenească, potrivit unui drecret semnat de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi care a fost publicat în Monitorul Oficial din Moldova. Când a obţinut cetăţenia, Cristian Rizea şi-a schimbat numele în Mihai Cristian Luigi.

În urmă cu câteva săptămâni, în cadrul emisiunii sale „Igor Dodon răspunde” (n.r. redenumită pe perioada campaniei electorale, anterior fiind „Președintele răspunde”), Igor Dodon a declarat că „cetățenia (lui Cristian Rizea n.red.) urmează a fi anulată și această persoană urmează a fi extrădată organelor de drept din România”, precum și că „dacă a profitat de protecția fostului regim oligarhic de la Chișinău și a obținut ilegal cetățenia, această cetățenie va fi anulată și noi o să-l extrădăm înapoi în România”.

Atunci Igor Dodon nu a intrat în detalii privind modalitatea în care urmează a fi anulată cetățenia lui Cristian Rizea, dar a menționat că asta este poziția lui fermă și „după alegeri” va face „tot posibilul ca să mergem pentru această procedură”.

 

Cristian Rizea a anunţat că va ataca decizia în instanţă

Dragi Romani infractorii pe care ii devoalez au platit milioane de euro mafiei politice din Moldova condusa de Igor Dodon si Vladimir Plahotniuc pentru a imi retrage in mod abuziv cetatenia Republicii Moldova! Ma voi lupta in instanta aici la Chisinau si sper cu ajutorul vostru si al lui Dumnezeu sa pot reusi ! Adevarul Invinge Intotdeauna!„, a scris Cristian Rizea pe Facebook.

Ulterior într-o intervenţie la Realitatea Plus, Cristian Rizea a anunţat că va ataca decizia în instanţă.

Voi face apel la toate instituțiile internaționale, pentru că nu vreau decât să se respecte legile. Dacă rămâne așa, înseamnă că președintele poate retrage cetățenia oricui și asta nu este normal.

Dosarul meu a fost trimis în Republica Moldova și aștept să fiu judecat aici, pentru a vedea dacă stă în picioare condamnarea dictată la București.

Eu vă spun că n-au cum să mă retrimită în România, indiferent ce cred unii și alții. În acest moment este un proces în desfășurare, cetățenia este nu este un bilet de tramvai pe care îl poți retrage când vrei. Eu am obținut cetățenia în mod legal, asta pentru că bunica mea este din Republica Moldova.„, a spus Cristian Rizea, la Realitatea Plus.

Citeşte şi: Fugarul Cristian Rizea, viaţă de nabab la Chişinau! Sfidează autorităţile şi fumează relaxat narghilea într-un restaurant de lux

 

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Fostul deputat PSD a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.