ALERTĂ la Fukushima. O gaură mare a fost descoperită în acoperişul provizoriu

O rafală violentă de vânt a provocat indirect marţi o importantă avarie la învelişul care protejează reactorul nr.1 al centralei nucleare accidentate de la Fukushima, a indicat operatorul sitului Tokyo Electric Power (Tepco), potrivit căruia aceasta nu a schimbat indicii de radioactivitate din jur.

28 oct. 2014, 07:29
ALERTĂ la Fukushima. O gaură mare a fost descoperită în acoperişul provizoriu

‘Incidentul s-a produs atunci când o macara era în mişcare: o gaură pătrată cu latura de circa 30 de cm a fost făcută în timpul lucrărilor, dar din cauza unei rafale ce a generat o mişcare neaşteptată a unui dispozitiv de la braţul unei macarale, gaura a fost lărgită până la dimensiunile de 1 m pe 2 m’, a explicat un purtător de cuvânt al Tepco.

‘Măsurătorile la faţa locului nu au semnalat modificări ale nivelului de radioactivitate, a precizat el.

Vântul sufla marţi dimineaţă cu aproape 2 metri pe secundă în jurul centralei Fukushima Daiichi şi nu împiedica lucrările, dar o rafală bruscă spre ora locală 08:30 ( luni 23h30 GMT) a surprins echipele.

Reactorul nr.1, unul dintre cele trei al căror miez s-a topit şi a cărui clădire a fost afectată de explozii ale hidrogenului, fusese acoperit în octombrie 2011.

Acest acoperiş provizoriu urmează a fi ridicat pentru a lăsa loc echipamentelor destinate retragerii rămăşiţelor şi pentru a extrage apoi circa 500 ansambluri de combustibil uzat rămase în piscina de dezactivare a combustibilului uzat.

Demontarea acestui înveliş este delicată pentru că riscă să lase să se scurgă importante cantităţi de substanţe radioactive dacă nu sunt luate măsuri speciale.

Prima etapă a demontării constă deci în a face astfel limitarea scurgerilor, injectând o substanţă care să fixeze praful radioactiv cu scopul de a evita ca el să se răspândească în zbor.Această activitate era în curs marţi dimineaţă.

La începutul lunii noiembrie, două panouri urmau să fie retrase, dar incidentul de marţi riscă să întârzie această etapă ca şi pe cea a demontării integrale care, în orice caz, nu va putea fi efectuată înainte de martie 2015.