Fumatul ar putea fi combătut cu un simplu vaccin

Milioane de fumători vor putea să renunţe la viciu cu o singură injecţie dezvoltată de cercetătorii americani. Dacă se va dovedi eficient şi sigur pentru om, vaccinul ar putea fi folosit încă din şcoală.

RomaniaTV.net
28 iun. 2012, 17:57
Fumatul ar putea fi combătut cu un simplu vaccin

Vaccinul genetic”, cum a fost denumit de oamenii de ştiinţă de la Colegiul Medical „Weill Cornell” din New York, constă în administrarea unor gene care taie pofta de ţigară pentru totdeauna, scrie adevarul.ro.

Mai exact, acest vaccin eliberează în organism gene „programate” să producă anticorpi care neutralizează nicotina înainte ca aceasta să ajungă la creier. Practic, atunci când fumează, persoanele vaccinate nu mai simt nicio plăcere care, în mod normal, alimentează dependenţa de tutun. Iar dacă fumatul nu mai activează centrul plăcerii din creier, renunţarea la viciu este mult mai uşoară.

Cercetarea se află încă într-un stadiu incipient şi sunt necesare studii mai ample, pentru a demonstra eficienţa reală a vaccinului asupra oamenilor, dar creatorii lui spun că un astfel de produs ar putea ieşi pe piaţă peste aproximativ cinci ani.

„Dacă se dovedeşte eficient şi sigur, acest vaccin ar putea intra chiar în programele de vaccinare în şcoli, pentru prevenirea dependenţei de ţigări încă din copilărie”, spune medicul Ronald Crystal, coordonatorul studiului.