Fumatul pasiv va fi supus votului în Elveţia

Elveţienii se vor pronunţa duminică prin vot asupra interzicerii totale a fumatului la locurile de muncă închise, precum restaurantele, şi în locurile publice, precum spitalele, relatează AFP.

RomaniaTV.net
20 sept. 2012, 13:02
Fumatul pasiv va fi supus votului în Elveţia

„Duminică, 23 septembrie, elveţienii vor vota pentru uniformizarea în Elveţia a ceea ce este deja valabil în 8 cantoane, o protecţie totală faţă de fumatul pasiv în mediile închise”, a explicat unul dintre membrii comisiei de iniţiativă, Jean-Charles Rielle, medic şi fost parlamentar.

În prezent, opt cantoane elveţiene se bucură de o protecţie totală faţă de fumatul pasiv, aşa cum este cazul Genevei, iar 11 cantoane aplică o lege federală din 2010 care prevede că fumatul este permis în barurile, cafenelele şi restaurantele de cel puţin 80 de metri pătraţi şi în instituţiile echipate cu fumoare şi personal de serviciu, scrie agerpres.ro.

Principalele argumente invocate ale iniţiativei sunt cele legate de sănătate: lucratul timp de opt ore în fum de ţigară echivalează cu fumatul a 15 până la 38 de ţigări. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), fumatul ucide în fiecare an peste 600.000 de nefumători expuşi involuntar la fum, pe plan mondial.

Rezultatele unui sondaj publicat la 12 septembrie arată că 52% din cei intervievaţi se opun iniţiativei, 41% se declară în favoarea sa, iar 7% sunt indecişi.

Federaţia întreprinderilor elveţiene respinge iniţiativa, apreciind că, potrivit proiectului legislativ, fumatul ar putea fi interzis chiar şi în camerele de hotel, „ceea ce este exagerat”.

Citeşte şi Ce poate păţi copilul tău dacă stă în fumul de ţigară