Fumul radioactiv de la Cernobîl a ajuns în altă ţară. Cât de aproape este de România

Autoritățile din Ucraina continuă lupta cu incendiile de pădure de la Cernobîl. Regiunea abandonată în 1986, încă improprie pentru locuire de către oameni, continuă să fie extrem de radioactivă, iar flăcările nu fac decât să accentueze această situație.

RomaniaTV.net
13 apr. 2020, 14:35
Fumul radioactiv de la Cernobîl a ajuns în altă ţară. Cât de aproape este de România

Un bărbat în vârstă de 27 de ani a fost reținut pentru că ar pus foc în pădure. Aceasta a spus autorităților că a vrut doar să ardă niște gunoaie. 

Citește și: Incendiile de pădure de la Cernobîl eliberează cantităţi imense de radiaţie, iar vântul le împinge spre Europa

Sute de pompieri au fost detașați pentru a stinge incendiile de pădure din apropierea Cernobîlului. Fumul degajat de arderea copacilor este toxic, iar explicația este simplă. Pădurea păstrează și în prezent urme de cenușă din anul 1986, de la accidentul nuclear al Reactorului 4.

Experții avertizează că fumul toxic ar putea ajung în mai multe zone din Europa. Printre statele vulnerabile se numără România, Polonia, Belarus, Slovacia și Republica Moldova, conform publicației britanice Express, citată de Mediafax.

De asemenea, conform sursei citate, fumul a fost observat deasupra capitalei Kiev, în timp ce NASA Earth Observatory susține că ar fi ajuns deja deasupra unor părți ale Belarusului. Cernobîl este aproape de granița Ucrainei cu Belarus, și la 400 de kilometri distanță de Minsk, capitala acesteia.

Katerina Pavlova, șefa agenției care manageriaza Zona de Excluziune spune că „incendiile nu se află încă sub control”, în cadrul unui interviu telefonic.

După dezastrul de la Cernobîl din 1986, autoritățile sovietice au stabilit, în jurul rămășițelor centralei, Zona de Excluziune, o arie de aproximativ 30 de kilometri în jurul căreia a fost pus gard de sârmă ghimpată, iar accesul este interzis, cu excepția personalului din zonă și a grupurilor autorizate de turiști.


loading...