Fundaţia lui Voiculescu, controlată pentru NEREGULI cu bani europeni VIDEO

O anchetă realizată de jurnalişti România TV arată că mai mulţi angajaţi ai fundaţiei lui Dan Voiculescu, printre care se numără atât fostul cât şi actualul director, sunt verificaţi de autorităţile statului, fiind bănuiţi că ar fi fost plătiţi în mod ilegal pe un proiect european în valoare de 4 milioane de euro.

RomaniaTV.net
04 iun. 2013, 17:23
Fundaţia lui Voiculescu, controlată pentru NEREGULI cu bani europeni VIDEO

În 2010 Fundaţia „Dan Voiculescu” a obţinut finanţare europeană în valoare de 4 milioane de euro pentru proiectul intitulat „Promovarea meşteşugurilor tradiţionale pentru a facilita trecerea de la agricultura de subzistenţă la ocuparea în activităţi non-agricole în mediul rural”.

În cadrul proiectului au fost folosiţi angajaţi ai fundaţiei. Mai exact, managerul de proiect, coordonatorul de formare, responsabilul juridic şi cel financiar precum şi asistentul de proiect sunt şi salariaţi ai Fundaţiei „Dan Voiculescu”.

Potrivit România TV, pe lângă contractele de muncă pe care le aveau cu ONG-ul, aceştia au fost recompensaţi şi cu bani primiţi pe convenţii civile din fonduri europene. Situaţia a ridicat semne de întrebare la nivelul Organismului Intermediar POSDRU, care a cerut clarificări.

Potrivit legii, convenţia civilă se încheie doar pentru o prestaţie unică, ocazională, şi nu pentru activităţi regulate, în timp ce, angajaţii folosiţi de fundaţia lui Dan Voiculescu în acest proiect aveau contracte permanente. Cei şapte salariaţi ai fundaţiei au lucrat timp de 2 ani în acest proiect, având încă de la început norma de lucru cuprinsă între 20 şi 80 de ore pe lună.

Convenţia civilă creează un avantaj angajatorului, întrucât îl scuteşte de plata mai multor contribuţii şi taxe la stat, singurul impozit plătit fiind cel pe venit de 16 la sută.

CITEŞTE ŞI: Un partener de afaceri al lui Voiculescu: Mi se cerea să modific procente la diverşi politicieni

La data de 10 iunie 2010, directorul general al fundaţiei, Trisi Cristea, a decis să primească şi calitatea de coordonator formare în respectivul proiect european. Decizia nu stipula şi o dată limită până la care va îndeplini această funcţie, ci doar o normă clară de 80 de ore pe lună. În aceeaşi zi, Trisi Cristea semna şi un document prin care după două luni urma să facă un schimb de funcţii cu Sanda Popescu, care juca rolul de manager al proiectului.

Amândouă au fost încadrate pe proiect cu o normă a câte 80 de ore pe lună. Trisi Cristea şi Sanda Popescu erau în acelaşi timp şi angajate ale fundaţiei, ceea ce înseamnă că acestea prestau în fiecare zi aproape 12 ore de muncă la acelaşi angajator.

Potrivit România TV, POSDRU a sesizat toate neregulile la inspecţia muncii, care a demarat un control privind relaţiile de muncă. Fundaţia „Dan Voiculescu” riscă să piardă banii europeni, însemnând suma totală plătită angajaţilor din proiect pe convenţii civile.

Totodată, legea obligă inspectorii de muncă să sesizeze Parchetul în cazul în care vor fi găsiţi cel puţin cinci angajaţi în proiect remuneraţi în mod ilegal.

Codul Muncii spune că „primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, fără încheierea unui contract de muncă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 2 ani sau cu amendă”.