Funeraliile Elisabetei a II-a. Este ultima zi în care i se mai poate aduce un omagiu Reginei Angliei: 96 de felinare vor pluti pe apă lângă statuile Kelpies

Duminică, 18 septembrie, este ultima zi în care cetăţenii de rând, şefii de stat şi alţi demnitari cu rang înalt îi mai pot aduce un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a.

18 sept. 2022, 11:10
Funeraliile Elisabetei a II-a. Este ultima zi în care i se mai poate aduce un omagiu Reginei Angliei: 96 de felinare vor pluti pe apă lângă statuile Kelpies

Funeraliile Elisabetei a II-a. Duminică, 18 septembrie, în Regatul Unit se va ţine un minut de reculegere. Oamenii sunt sunt încurajaţi să marcheze momentul în privat în propriile case, pe stradă cu vecinii sau la evenimente comune.

Funeraliile Elisabetei a II-a. 96 de felinare, câte unul pentru fiecare an al vieţii Reginei, vor pluti pe apa din jurul statuilor

Citeşte şi David Beckham a stat 12 ore la coadă ca să-şi ia adio de la Regina Elisabeta a II-a. Imagini cu superstarul la Westminster Hall VIDEO

Minutul de reculegere va avea loc în întreg Regatul Unit la ora locală 20.00 (ora 22.00, ora României). Înainte de acest moment, va avea loc o slujbă religioasă la Kelpies, sculpturi cu cap de cal de 30 de metri înălţime, lângă Falkirk.

De asemenea, 96 de felinare, câte unul pentru fiecare an al vieţii Reginei, vor pluti pe apa din jurul statuilor.

Demnitari şi capete încoronate care vor asista la funeraliile Reginei Elizabeth II au început să sosească la Londra, printre aceştia fiind şi preşedintele american Joe Biden, care a aterizat, sâmbătă seara, în apropierea capitalei sub înaltă supraveghere, potrivit News.ro. 

Şeful de la Casa Albă şi soţia sa Jill urmează să se reculeagă, duminică, la ora 17.00 GMT (19.00 – ora României, la sicriul monarhului.

Joe Biden va participa duminică seara la o recepţie găzduită de regele Charles III la Palatul Buckingham pentru demnitarii prezenţi.

Pentru rege, întâlnirile diplomatice au început sâmbătă când a primit reprezentanţii celorlalte 14 naţiuni ale Commonwealth-ului, printre care Canada, Noua Zeelandă şi Australia.

Londra se pregăteşte intens pentru primele funeralii de stat de la cele ale fostului premier Winston Churchill în 1965. Evenimentul atrage oaspeţi distinşi în capitală, printre care, pe lângă preşedintele american, omologul său francez Emmanuel Macron, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von. der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Vor fi prezenţi şi preşedinţii turci Recep Tayyip Erdogan şi brazilianul Jair Bolsonaro, împăratul japonez Naruhito pentru prima sa călătorie în străinătate de la urcarea pe tron ​​în 2019 sau chiar prinţul saudit Mohammed ben Salmane, cunoscut sub numele de „MBS”.

Au fost invitate multe capete încoronate, precum Prinţul Albert de Monaco sau Regele Spaniei Felipe VI, precum şi tatăl său Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi acum trăieşte în exil în Emiratele Arabe Unite.

Siria, Venezuela, Afganistanul, Myanmar, Rusia şi Belarus nu au fost invitate – în timp ce Iranului, Coreei de Nord şi celor din Nicaragua li s-a cerut să trimită doar un diplomat de rang înalt.

Citeşte şi Preşedintele Klaus Iohannis, dar şi Margareta a României şi Principele Consort vor participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a