Funeraliile fostului papă Benedict al XVI-lea. Ceremonia religioasă este prezidată de Papa Francisc

Premieră istorică la Vatican, unde are loc slubja de înmormântare a fostului papă Benedict al 16-lea. Slujba este oficiată de Papa Francisc. Este pentru prima dată după 200 de ani când un papă în funcție conduce funeraliile predecesorului său.

05 ian. 2023, 11:06

Zeci de mii de oameni participă joi, 5 ianuarie, în Piaţa San Pietro la funeraliile fostului papă Benedict al XVI-lea. Sicriul cu trupul Papei Benedict al XVI-lea a fost scos din bazilică în aplauzele celor prezenţi.

Ceremonia funerară este prezidată de Papa Francisc. Este pentru prima dată după 200 de ani când un papă în funcție conduce funeraliile predecesorului său.

Citeşte şi: Vaticanul a dezvăluit ultimele cuvinte spuse de Papa Benedict al XVI-lea pe patul de moarte

Peste 1.000 de agenţi de securitate italieni au fost chemaţi să ajute la desfăşurarea în bune condiţii ale evenimentului, iar spaţiul aerian din jurul micului stat al Sfântului Scaun a fost închis pe întreaga durată a zilei.

Drapelele din întreaga Italie sunt coborâte în bernă.

Fostul papă Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă, în ultima zi a anului 2022, la vârsta de 95 de ani, în mănăstirea din grădinile Vaticanului unde se mutase după ce a devenit primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a demisionat.

Priveghiul s-a încheiat miercuri seara, iar trupul a fost pus într-un sicriu simplu din lemn de chiparos, pregătit pentru înmormântare. O relatare despre papalitatea lui Benedict, alături de alte obiecte, inclusiv monedele Vaticanului bătute în timpul papalităţii sale, au fost, de asemenea, băgate în sicriu.

După ceremonia funerară, sicriul va fi dus înapoi în interiorul bazilicii şi va fi pus într-unul de zinc înainte de a fi sigilat într-un al doilea sicriu, din lemn.

Deoarece Benedict nu mai era şef de stat când a murit, doar două ţări, Italia şi Germania, ţara sa natală, vor trimite delegaţii oficiale la funeralii. Alţi lideri, printre care regele şi regina Belgiei şi regina Spaniei, precum şi 13 şefi de stat sau de guvern vor participa în calitate privată. Majoritatea statelor vor fi reprezentate de ambasadorii lor pe lângă Sfântul Scaun.

În ultimele trei zile, aproape 200.000 de persoane au trecut pe la catafalcul lui Benedict, al cărui trup a fost expus în Bazilica Sfântului Petru, îmbrăcat în mitră şi veşminte roşii, cu mâinile înfăşurate într-un rozariu, dar fără niciun fel de însemne papale.

Benedict va fi înmormântat în criptele subterane ale Vaticanului, în nişa în care au fost înmormântaţi mai întâi Papa Ioan al XXIII-lea şi apoi Ioan Paul al II-lea, înainte ca rămăşiţele lor să fie transferate în locuri mai proeminente, în bazilica de la suprafaţă.