Vaticanul a dezvăluit ultimele cuvinte spuse de Papa Benedict al XVI-lea pe patul de moarte

Ultimele cuvinte ale Papei Emerit Benedict al XVI-lea au fost făcute publice de către secretarul personal al acestuia, arhiepiscopul Gänswein.

02 ian. 2023, 06:34
Vaticanul a dezvăluit ultimele cuvinte spuse de Papa Benedict al XVI-lea pe patul de moarte

”Ultimele cuvinte spune de Papa Benedict al XVI-lea au fost culese în miez de noapte de o asistentă medicală”, relatează Vatican News.

Era în jurul orei 3 dimineața, în dimineața zilei de 31 decembrie, cu câteva ore înainte de moartea sa. Ratzinger nu intrase încă în agonie, iar în acel moment colaboratorii și asistenții săi au preluat conducerea.

”Alături de el, în acel moment precis, se afla doar o asistentă care nu vorbea germana. ”Benedict al XVI-lea, cu o voce subțire, dar care se distinge clar, a spus în italiană: ”Doamne, te iubesc!”. Nu am fost acolo în acel moment, dar asistenta mi-a spus la scurt timp după aceea. Au fost ultimele sale cuvinte pe care le-a înțeles, pentru că după aceea nu a mai putut să se exprime”, a relatat secretarul personal al Papei Emerit.
A murit Papa Benedict al XVI-lea la 95 de ani. Doliu la Vatican!

Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă dimineață, 31 decembrie 2022, la 95 de ani. Biroul de presă al Sfântului Scaun a anunțat că Papa Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă dimineața la ora 9:34, în reședința sa de la Mănăstirea Mater Ecclesiae, pe care Papa emerit, în vârstă de 95 de ani, și-a ales-o ca reședință după ce a renunțat la funcția papală în 2013.

Vaticanul a publicat primele fotografii cu trupul lui Benedict al XVI-lea, fostul papă care a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani şi a cărui memorie a fost din nou omagiată de succesorul său, Papa Francisc, în slujbele de duminică.

Fotografiile îl arată pe defunctul papă întins pe un catafalc, îmbrăcat în roşu – culoarea doliului papal – şi purtând o mitră albă cu o bandă de aur, în timp ce în mână ţine un rozariu.

Catafalcul este amplasat în centrul unei mici capele private din mănăstirea Mater Ecclesiae în care Papa emerit Benedict al XVI-lea a locuit de la demisia sa în 2013 şi care se află în inima grădinilor Vaticanului.
Care e starea de sănătate a Patriarhului Daniel. Purtătorul de cuvânt al BOR face precizări de ultim moment

Papa Francisc a prezidat o slujbă în Bazilica Sfântul Petru, acolo unde, începând de luni, va fi depus pentru trei zile trupul lui Benedict al XVI-lea, fostul papă care a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani.

Conform dorinţei lui Benedict, funeraliile sale, care vor avea loc joi, vor fi simple, solemne şi sobre. Va fi pentru prima dată după multe secole când un papă în funcţie va prezida funeraliile predecesorului său. Papa Benedict, care s-a retras din funcţie în 2013, a fost primul suveran pontif din ultimii 600 de ani care a demisionat.