Funeriu, replică la Ponta: Doar cineva cu reflex pavlovian se gândeşte la şpagă când vede bani

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a respins acuzaţiile primului-ministru Victor Ponta, potrivit cărora înfiinţarea clasei pregătitoare în şcoli ar fi fost generată de interese financiare. Funeriu a declarat vineri, la România TV, că banii pentru achiziţiile necesare au fost prevăzuţi prin Legea bugetului de stat, de către Parlament.

RomaniaTV.net
18 mai 2012, 18:13
Funeriu, replică la Ponta: Doar cineva cu reflex pavlovian se gândeşte la şpagă când vede bani

Domnului Victor Ponta îi lipseşte un lucru esenţial pentru un prim-ministru: informaţia„, a spus Funeriu respingând orice acuză că interese politicianiste ar fi dus la crearea clasei pregătitoare.

Funeriu susţine că Ministerul Educaţiei, prin iniţiarea procedurilor de achiziţie de mobilier şi materiale didactice pentru clasa 0, s-a supus unei prevederi a Legii bugetului de stat pe 2012.

Bugetul educaţiei a fost amendat în Parlament astfel încât să fie asiguraţi şi banii necesari clasei 0, parlamentarii fiind sceptici că toate primăriile vor avea banii necesari pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare. „Nu m-ar mira ca şi parlamentarii PSD să fi votat amendamentul”, a spus Funeriu.

„Doar cineva cu un reflex pavlovian se gândeşte la şpagă când vede bani. Eu când vedeam bani mă gândeam cum să-i folosesc pentru copii. Văd că alţii se gândesc la şpăgi„, a comentat Funeriu declaraţiile lui Ponta.

Consilierul prezidenţial consideră că instituirea clasei pregătitoare era necesară, în condiţiile în care circa 20.000 de copii ce ar fi împlinit 6 ani în septembrie nu ar fi mers nici la şcoală, nici la grădiniţă.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că proiectul privind introducerea clasei pregătitoare în sistemul românesc de învăţământ a fost unul în spatele căruia au stat mai mult interese financiare, decât cele strict legate de pregătirea copiilor.

„Dincolo de miza pe care o are pentru preşcolari, am aflat că la clasa pregătitoare este şi o miză financiară. Bătălia pentru clasa pregătitoare a fost aşa mare pentru că în spatele ei se află interese financiare. Pentru clasa pregătitoare s-au alocat de la buget 26 de milioane de lei pentru mobilier şi 23 de milioane de lei pentru materiale. Deci o sumă care explică destul de multe lucruri. I-am cerut ministrului ca imediat să ia măsuri de auditare şi, dacă e cazul, de suspendare a achiziţiilor făcute din aceşti bani pentru că n-aş vrea ca viaţa a 130.000 de copii să fie afectată de această miză a unora”, a spus Ponta.

Premierul a explicat că nu s-au anulat înscrierile copiilor în clasa pregătitoare pentru că prejudiciile ar fi fost mai mari decât menţinerea ascestora. „Dacă o vom păstra sau nu de la anul, vom decide în urma unei analize mult mai serioase. De aceea am cerut auditarea rapidă, pentru că am serioase dubii că cele 50 de milioane de lei erau pentru copiii preşcolari, ci erau mai degrabă pentru nişte prieteni ai fostei conduceri, prieteni care ne ceartă pe noi acum pe la televizor”, a punctat Ponta.