Furtuna Harvey a fost retrogradată la nivel de depresiune tropicală la apropierea de statul Louisiana. Bilanţul a ajuns la 31 de morţi

Furtuna Harvey a fost retrogradată la nivel de depresiune tropicală, a anunțat Centrul Național al Uraganelor din Statele Unite, citat joi de agenția DPA. Bilanţul deceselor provocate de uraganul Harvey a crescut la 31.

RomaniaTV.net
31 aug. 2017, 05:25
Furtuna Harvey a fost retrogradată la nivel de depresiune tropicală la apropierea de statul Louisiana. Bilanţul a ajuns la 31 de morţi

Ploile torențiale vor continua în estul statului Texas și în vestul statului Louisiana, a adăugat agenția.

Furtuna era localizată miercuri la 15 kilometri sud-vest de localitatea Alexandria din Louisiana, vântul înregistrând viteze maxime de 55 de kilometri pe oră.

Uraganul Harvey, care a lovit statul american Texas vineri și apoi a fost retrogradat la gradul de furtună tropicală, a provocat inundații fără precedent și este responsabil direct sau indirect de moartea a cel puţin 33 de persoane, potrivit bilanțurilor prezentate miercuri de autoritățile locale.

Responsabilii locali și-au exprimat temerea că bilanțul se va înrăutăți pe măsură ce apa se va retrage și va fi eliberat accesul spre zonele cele mai inundate. Câteva semne de recul al inundațiilor erau perceptibile miercuri la Houston, dar localități situate la sud-est de orașul de 2,3 milioane de locuitori se aflau în continuare sub apă după ce asupra lor s-au abătut alte ploi.

Conform Reuters, numărul persoanelor decedate ar fi de cel puțin 35, iar The Guardian a anunțat joi dimineață că autoritățile locale au confirmat 31 de decese adăugând că împrejurările în care alte opt persoane și-au pierdut viața sunt evaluate pentru a se afla dacă pot fi atribuite furtunii.

Autorităţile au precizat că este încă în curs autopsia altor opt persoane, pentru a stabili dacă decesele lor au fost provocate de furtună. 

Printre victimele anunţate miercuri seară se numără un bărbat care a călcat în fire electrice neizolate, precum şi o persoană evacuată al cărui trup neînsufleţit a fost descoperit într-un autobuz închiriat. Majoritatea celorlalţi s-au înecat. 

Pompierii au anunţat că vor începe verificările în fiecare clădire, pentru a găsi eventuali noi supravieţuitoriau furtunii, în condiţiile în care numeroase zone au fost inaccesibile din cauza inundaţiilor. 

Fenomenul meteorologic, cel mai puternic uragan care a lovit Texas în ultima jumătate de secol, a forțat 32.000 de persoane să se mute în adăposturi.

Moody’s Analytics estimează costuri economice pentru sud-estul Texas la 51 miliarde de dolari, considerând că Harvey este una dintre cea mai costisitoare furtuni din istoria Statelor Unite, relatează Reuters.

La o zi după vizita sa în Texas pentru evaluarea pagubelor, președintele american Donald Trump a promis că va continua să fie alături de populația din acest stat și din Louisiana.

Vicepreședintele american, Mike Pence, alături de mai mulți membrii ai Cabinetului, se vor deplasa în cursul zilei de joi în Texas unde se vor întâlni cu locuitori afectați de furtună și cu reprezentanți ai autorității locale, a anunțat secretarul de presă al lui Pence.

Conform autorităților din Texas, aproximativ 49.000 de locuințe au fost afectate de inundații, iar peste 1.000 au fost distruse.