Furtună în Germania. Principalul partid de opoziţie vrea să scoată ţara din Uniunea Europeană

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) şi-a stabilit programul în viitoarele alegeri şi îşi axează campania asupra opririi restricţiilor impuse în lupta împotriva covid-19, unei linii mai ferme împotriva imigraţiei şi unei ieşiri a Germaniei din Uniunea Europeană (Dexit).

12 apr. 2021, 16:30
Furtună în Germania. Principalul partid de opoziţie vrea să scoată ţara din Uniunea Europeană

Partidul german de extremă dreapta şi-a stabilit aceste obiective în cadrul unui congres, în weekend, în vederea alegerilor legislative din toamnă, care urmează să fie marcate de plecarea de la putere a cancelarului Angela Merkel, după cum scrie Daily Mail. AfD, creată în 2013 cu voinţa ieşirii din zona euro, era mai reţinut, iniţial, în a scoate Germania din Uniunea Europeană.

O cotitură către acest obiectiv a fost amorsată în alegerile europene din 2019, iar în weekend a fost stabilită clar în vederea alegerilor din toamnă.

Citeşte şi Germania negociază cu Rusia pentru achiziţionarea vaccinului Sputnik V. Mişcare surprinzătoare a guvernului de la Berlin, discuţiile au loc în afara UE

AfD, în pofida faptului că este principala formaţiune de opoziţie în Bundestag, este afectată însă de disensiuni interne şi stagnează în sondaje la un scor de aproximativ 10%, un scor de două ori mai mic decât al conservatorilor lui Merkel.

Formaţiunea şi-a înăsprit astfel tonul în probleme europene şi promovează o ieşire a Germaniei din UE.

Membrii partidului au votat în congresul din weekend în favoarea unei interziceri totale a reîntregirii familiei refugiaţilor, în contextul în care o tolera, până acum, în anumite cazuri.

Ei s-au pronunţat tot prin vot împotriva purtării măştii de protecţie, în speranţa de a profita de mişcarea împotriva restricţiilor anticovid, care câştigă teren în Germania.

Citeşte şi Germania a experimentat intrarea în magazine cu test antigen COVID. În ce alte locuri a fost aplicat accesul condiţionat

În acelaşi timp, atât premierul landului Bavaria, Markus Soeder, cât şi liderul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Armin Laschet, sunt dispuşi să o înlocuiască pe Angela Merkel în funcţia de cancelar şi să conducă partidul în alegerile din septembrie.

Laschet şi Soeder au avut un dialog amical sâmbătă. Amândoi am declarat că suntem gata (să candidăm pentru nominalizare), a declarat Soeder.

Cursa a fost dedicată succesului partidului în ansamblu şi a ceea ce este mai bun pentru ţară şi, dacă CDU este gata să-l susţină, îşi va depune oferta, a spus liderul bavarez. El a cerut, de asemenea, participarea facţiunii parlamentare la luarea acestei decizii.

Anterior, Soeder, care conduce partidul soră regional al CDU, Uniunea Creştin-Socială (CSU) din Bavaria, şi-a declarat modest ambiţiile, insistând în mod regulat că patria sa politică rămâne Bavaria.

Presiunea creşte în CDU pentru a numi un candidat la alegerile parlamentare din 26 septembrie, la care Merkel nu se va afla în fruntea partidului său pentru prima dată în 16 ani.