Furtuni puternice după caniculă. Avertizare cod portocaliu și galben pentru cea mai mare parte a țării, inclusiv la București

Meteorologii au emis o nouă avertizare de furtuni pentru cea mai mare parte a țării. Dacă locuitorii din sudul țării se vor confrunta cu un nou val de căldură sufocantă, spre seară în mare parte din teritoriu își for face apariția ploile. Se așteaptă furtuni în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și Olteniei, precum și în nord-vestul Munteniei.

21 iul. 2023, 10:18
Furtuni puternice după caniculă. Avertizare cod portocaliu și galben pentru cea mai mare parte a țării, inclusiv la București

Administrația Națională de Meteorologie a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de furtuni pentru intervalul 21 iulie, ora 15:00 – 22 iulie, ora 10:00. În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

De asemenea, a fost emisă alertă COD PORTOCALIU pentru instabilitate atmosferică accentuată. În intervalul 21 iulie, ora 18:00 – 22 iulie, ora 06:00 în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și Olteniei, precum
și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și
posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp).

În sudul țării va fi caniculă. ANM a emis alertă cod galben de val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat pentru zilele de vineri și sâmbătă.

”Valul de căldură se va menține în sudul și sud-estul teritoriului. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

Duminică (23 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica”, potrivit ANM.

Citește și: Prognoza meteo. Un anticiclon aduce cupolă de grindină şi furtuni electrice violente. Harta fenomenelor periculoase

Totodată sâmbătă intră în vigoare o alertă cod portocaliu de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat pentru județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și municipiul București.

”Sâmbătă, în județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și în municipiul București se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, a mai transmis ANM.

Citește și: Caniculă extremă toată săptămâna viitoare: vom avea temperaturi de 43 de grade Celsius şi posibil Cod Roşu

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI. Posibile furtuni și în Capitală

Valul de căldură se va menține. Va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU)
va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă de vineri se va situa în jurul a 35 de grade, iar cea de
sâmbătă va fi de 38…39 de grade. Minimele termice vor fi de 19…22 de grade.

Probabilitatea pentru manifestări de
instabilitate atmosferică va fi în creștere din a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă.