Gabriel Berca: Am cerut verificarea tuturor deţinătorilor de arme letale, inclusiv a poliţiştilor

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat, luni, că a cerut verificarea tuturor deţinătorilor de arme letale, inclusiv a poliţiştilor, precum şi o verificare a angajaţilor pe posturi din sursă externă.

RomaniaTV.net
12 mart. 2012, 17:13
Gabriel Berca: Am cerut verificarea tuturor deţinătorilor de arme letale, inclusiv a poliţiştilor

Ministrul de Interne, Gabriel Berca, a anunţat că a cerut verificarea tuturor deţinătorilor de arme letale, inclusiv a poliţiştilor, demersul ministerial venind după atacul armat de săptămâna trecută, când un agent de poliţie, Gheorghe Vlădan, şofer la Policlinica MAI, şi-a împuşcat mortal soţia, într-un coafor, şi o colegă a aceestei, rănind alte şase persoane.

Raportul corpului de control am Ministerului Administraţiei şi Internelro (MAI) va fi înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a fi depus la dosarul lui Gheorghe Vlădean, a precizat ministrul Gabriel Berca.

Totodată, ministrul a cerut o verificare a angajaţilor de pe posturi din sursă externă, pe care o va prezenta în şedinţa CSAT.

Demnitarul a declarat că a decis ca în următoarea perioadă toate structurile din minister să actualizeze datele despre fiecare angajat din subordine şi să comunice rezultatele Direcţiei Generale de Management Resurse Umane.

Agentul de poliţie Gabriel Vlădan a fost angajat în structurile MAI în februarie 2006.

Minsitrul berca, după atacul armat de la coaforul din complexul Perla, a declarat că Vlădan a fost angajat în 2007 din sursă externă.

În replică, cel care a deţinut portofoliul Internelor în 2007, senatorul PNL Cristian David, a declarat că agentul de poliţie era în structurile MAI şi că în 2007 a fost angajat ca şofer la Policlinica „N. Kreţulescu”, după ce a dat un concurs organizat pentru cei din sistem, precizând că Vlădan venea din sursa internă nu externă.
Citeşte şi: Şeful Direcţiei Medicale MAI, Venceron Vlăsceanu, demis. S-au descoperit nereguli la angajarea lui Vlădan

Luni, 5 martie, ora 17.30, Gheorghe Vlădan a deschis focul în coafor, ucigându-şi soţia şi pe colega acesteia. El fusese văzut în preajma coaforului de luni dimineaţa, bărbatul aşteptând-o pe Florina Vlădan, care intentase divorţ, primul termen de judecată fiind stabilit pentru 7 martie.

Anchetatorii au găsit o carte de rugăciuni în autoturismul Smart deţinut de Gheorghe Vlădan, parcat lângă coaforul unde a avut loc atacul armat, soldat cu moartea a două persoane şi rănirea a altor şase, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Luni seara, după atacul deschis de agentul Gheorghe Vlădan în coaforul de la Perla, poliţiştii au sigilat un autoturism Smart albastru, maşină care apare în declaraţia de avere a angajatului MAI, pe lângă un Renault Megane şi un Mercedes.

În urma verificării autoturismului Smart, anchetatorii au găsit o carte de rugăciune.

Gheorghe Vlădan şi-a împuşcat mortal soţia, apoi a tras într-o colegă a sa, casiera Marian Bendre, după care a rănit alte şase persoane aflate în salonul de înfrumuseţare.

Vlădan a fost arestat marţi, 6 martie, pentru omor calificat şi deosebit de grav, el fiind acuzat şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, dar şi de premeditarea faptei.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, în 8 martie, că în cazul atacului armat de la coafor, soldat cu uciderea a două femei, s-a extins urmărirea penală, schimbându-se încadrarea juridică a faptei şi reţinându-se premeditarea, după ce au fost vizionate imaginile care sunt relevante.

„Imaginile au o calitate bună, au fost vizionate, experţii Institutului de Criminalistică le-au pus cap la cap şi au reconstituit filmul evenimentelor. Imaginile sunt relevante şi acesta este motivul pentru care s-a extins urmărirea penală, s-a schimbat încadrarea juridică şi s-a reţinut şi premeditarea”, a răspuns Codruţa Kovesi unei întrebări ale presei despre relevanţa imaginilor în cazul lui Gheorghe Vlădan, arestat pentru uciderea soţiei sale şi a unei colege de serviciu a acesteia.

În după-amiaza de 5 martie, când a intrat în coafor, Gheorghe Vlădan, vorbea la telefon, apoi el s-a adresat soţiei sale care se afla în încăperea unde era coaforul, după care a ieşit pe holul unităţii. Acolo bărbatul s-a întors, casiera, Mariana Bendre (42 de ani), i s-a adresat. Imaginile redau momentul în care bărbatul îşi scoate de undeva din spate pistolul Glock de 9 milimetri cu care o împuşcă în piept pe soţia sa, care venise înspre hol, apoi trage două gloanţe în casieră, după care agentul a intrat în camera unde este frizeria, unde a continuat să tragă. Bărbatul s-a întors în coafor unde casiera rănită se refugiase şi o proteja cu corpul său pe Florina Vlădan, iar agentul o împuşcă în cap. După care, agresorul continuă să tragă în coafor, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Din momentul în care a intrat până a ieşit Vlădan din salonul de înfrumuseţare a durat trei minute şi 27 de secunde.

Dar doar aproape un minut a durat atacul armat al agresorului.

Imaginile i-au determinat pe anchetatori să extindă cercetările, întrucât acestuia nu i s-a descărcat pistolul, el pur ţi simplu ţintindu-şi victimele.

De altfel, momentul surprins de camerele video ale unităţii când Vlădan o execută pe casieră este extrem de relevantă pentru cauză, susţin sursele citate.

După atacul armat, au ieşit la iveală mai multe nereguli privind autorizarea lui Vlădan de a deţine armă cu glonţ, dar şi împrejurările în care a fost angajat în MAI. Mai mult, sunt cercetaţi ofiţeri ai Secţiei 14 Poliţie – unde nevasta lui Vlădan a depus plângere în care informa că este în divorţ de soţul său, că acesta o ameninţă cu moartea, femeia precizând că bărbatul deţine o armă.