Gabriel Diaconu, exasperat de antivaccinişti. „Tirişti şi tractorişti de pretutindeni, postaci troli și oameni care greu au terminat o școală ne iau pe noi de rever”

Raed Arafat a făcut sâmbătă un apel la oprirea mesajelor antivacciniste de pe radio şi TV. Medicul Gabriel Diaconu merge mai departe şi se răfuieşte cu "postacii" din mediul online.

17 oct. 2021, 10:33
Gabriel Diaconu, exasperat de antivaccinişti. „Tirişti şi tractorişti de pretutindeni, postaci troli și oameni care greu au terminat o școală ne iau pe noi de rever”

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu, medic care încă de la începutul pandemiei a participat activ la informarea oamenilor despre riscurile acestei infecții, atât prin postările pe pagina sa de Facebook cât și prin aparițiile în presă, a reacționat dur la valul de comentarii negative antivacciniste.

Acesta remarcă că „oamenii care vehiculează conspirații pe internet nu știu de multe ori citi. Nu știu de multe ori da primul ajutor. Nu știu opri o sângerare sau trata un cucui. Dar au să afirme ferm că ei știu adevărul despre ce e în vaccin”.

„Mă irită, amuză, mă miră când văd oameni comentând la ce scriu cum că e “prea lung”. Prea mult pentru ei. Cere timp. Cere atenție. Cere un mic efort intelectual.

Dumnezeule mare!

Am ajuns aici. O generație dezobișnuită să mai citească, din părinți care n-au citit decât lecturile obligatorii. Cărora epoca le-a vândut minciuna asta sinistră: ține minte doar trei rânduri, și ai să te descurci.

Văd oameni care împrăștie ca oile cearșafuri de prelegeri ale altora, toate cârpite cât să arate că există ocultă, conspirație. Dar n-au rezervă să citească. Simpli răspândaci.

Alții sugrumați de 30 de ani de televizor intravenos, a căror minte s-a adaptat jurnalului de știri și/ sau discuțiilor de platou. La rândul lor, întreabă-i care e ultima carte citită, sau să-ți spună ce au reținut mai exact din ea, și n-au putea răspunde.

De ce dați crezare, de ce să dai vreun credit, unuia care face doar dovada fanatismului, dar nu și competenței?

Ce spun, ce scriu, e lung dar, medical, groaznic de scurt. Noi nu stăm cinci minute pe un text. Noi stăm șase ani în facultate, plus alți cinci (uneori mai mulți) ani în secundariat/ rezidențiat.

Vrei să iau 11 ani și să ți-i livrez în cinci minute? Nu vrei la pachet și luna de pe cer?

Tiriști și tractoriști de pretutindeni, postaci troli și oameni care greu au terminat o școală ne iau pe noi de rever. Ne vorbesc de efecte secundare. Sau adverse. Sau naiba să le pieptene. De parcă am ars candela împreună în sesiune.

„Oamenii care vehiculează conspirații pe internet nu știu de multe ori citi”
Să le spui asta atrage alt val de îngurguțare. Băăi, ce atâta aroganță, nu ne mai tratați cu dispreț. Dispreț? Nu vă tratează nimeni, nici eu nici altul, cu dispreț. În fapt vă tratăm cu mărinimie și generozitate.

Pentru că ce mie mi-a luat ani de zile să înțeleg ce caut să traduc pe limba unui tirist. În ziua când am să vreau să conduc un TIR am să mă pun la dispoziția lui, să îmi explice cu vitezele și cu punctul mort.

Să înțeleg că hoarde de comentatori gândesc să se apuce de o carieră medicală? Sau doar se află în treabă, într-un simulacru de conversație”, a scris Gabriel Diaconu.

România a depăşit 2.000 de morţi de Covid pe săptămână. Caz tragic în Giurgiu, unde un bărbat şi ambii părinţi au decedat la doar câteva ore distanţă

„Oamenii care vehiculează conspirații pe internet nu știu de multe ori citi. Nu știu de multe ori da primul ajutor. Nu știu opri o sângerare sau trata un cucui. Dar au să afirme ferm că ei știu adevărul despre ce e în vaccin.

Monstruozitatea asta e fără de margini. A împins oameni la groapă. Pe mulți chiar din rândul lor. Și totuși sarabanda continuă. Și totuși săgețile gloatei continuă să zboare.

Aceasta nu este civilizație. E decăderea ei.

Nu am scris, nu scriu și n-am să scriu vreodată pentru cel care nu vrea să citească. Lucrurile cer timp. Și trebuie să le dai timp. Merită să te gândești când ai ajuns să nu mai rabzi citi nici măcar cinci minute.

Semnal de alarmă. Pacienţi cu COVID folosesc acasă spray-uri cu oxigen pentru alpinişti. Dr. Marinescu: Sunt pacienţi care ajung direct la ATI. Dr. Coriu: Plămânul se poate strânge ca o smochină
În insuficiența cardiacă unul din semnele majore e dispneea, lipsa aerului, când mergi. Inima obosește mai repede. Noi întrebăm pacienții “câte etaje pot urca” înainte să se oprească

Ție îți pare suficient, intelectual, că gafâi mental după 5 minute? Nu e firesc.

Nu îți place ce scriu, nu mă citi. Nu îți place cum scriu, pleacă. Nu e treaba mea că ai o minte care își pierde suflul după o minimă mișcare”, a scris Gabriel Diaconu pe pagina sa de Facebook.