Gabriel Gorun, medic legist: „Constat cu durere că până şi dintre cei care aleg, în urma examenului de Rezidenţiat, Medicina Legală, o abandonează pe parcurs”

Gabriel Gorun, medic legist, spune că, spre deosebire de anii trecuți, când absolvenții de Medicină se orientau la rezidențiat către Medicină Legală, acum tot mai puțini merg pe această ramură.

28 feb. 2024, 19:18
Gabriel Gorun, medic legist: „Constat cu durere că până şi dintre cei care aleg, în urma examenului de Rezidenţiat, Medicina Legală, o abandonează pe parcurs”

Gabriel Gorun a explicat care crede că sunt motivele pentru care tot mai mulți absolvenți fug de această ramură a medicinei sau renunță pe parcurs.

”Dacă o bună bucată de timp mulţi dintre absolvenţii de Medicină – vorbesc acum de medici – veneau către Medicina Legală, unii din pasiune, unii pentru beneficiile salariale care datorită condiţiilor deosebite de lucru se repercutau şi în nişte sporuri suplimentare, în momentul de faţă cele două criterii au devenit tot mai puţin importante în alegerea lor şi ceea ce constat cu durere este faptul că până şi dintre cei care aleg, în urma examenului de Rezidenţiat, o astfel de specialitate, Medicina Legală, o abandonează pe parcurs”, a declarat Gabriel Gorun, marţi seară, la Medika Tv.

Citește și Adio, parcări dificile! Mașina pliabilă va fi lansată în toată lumea. Iată cum arată și cu cât se vinde

De ce renunță absolvenții la Medicina Legală

”Unul dintre răspunsuri ar putea fi insatisfacţia profesională şi modul în care sunt motivaţi să se dezvolte în carieră. Poate fi un răspuns, celălalt poate fi inaccesibilitatea unor metode moderne de investigare medico-legală pentru că suntem încremeniţi în nişte sisteme vechi, pe care nu reuşim să le upgradăm prin dotare. Ceea ce se întâmplă în toată medicina modernă este un progres datorat în special tehnologiei, or în Medicina Legală această tehnologie nu se regăseşte pe cât ar trebui să se regăsească în laboratoare, or nu se regăseşte din păcate, suntem, poate, una dintre specialităţile cu cel mai lent progres”, a adăugat Gabriel Gorun.

Medicul a invocat ”un sentiment de insatisfacţie” pe care medicii legişti îl trăiesc atunci când compară tehnologia pe care o folosesc cu ceea ce văd la congrese sau în revistele de specialitate. Gabriel Gorun a spus că în momentul de faţă medicii legişti români sunt suprasolicitaţi, fiind numeroase solicitări de expertize care sunt ”tot mai elaborate de la zi la zi”.

Citește și Dialogul halucinant între un polițist rutier și șoferul care a încercat să-i dea șpagă. „Șefu`dragă! Auzi, îți dau 100 de milioane”. „Bă tu ești bolând la cap?”