Gabriel Oprea a demisionat de la conducerea UNPR

Gabriel Oprea a demisionat de la conducerea UNPR. Interimatul va fi asigurat de Neculai Onţanu, potrivit unui comunicat al partidului.

03 mart. 2016, 13:36
Gabriel Oprea a demisionat de la conducerea UNPR

Gabriel Oprea a anunţat, joi, într-o scrisoare adresată colegilor din UNPR, că a ales să se retragă din fruntea partidului, dar că va rămâne membru al formaţiunii.

În acești aproape șase ani de activitate politică, UNPR a fost adesea pus la încercare și de fiecare dată am depășit împreună obstacolele ce ne-au ieșit în cale. Cu toții am ales drumul corect pentru partid și cu toții am dat dovadă de tărie de caracter atunci când a fost nevoie. Astăzi UNPR este în fața unui moment pe cât de dificil, pe atât de important pentru viitorul său. Prin urmare, în calitate de fondator, de președinte și mai ales în calitate de membru al acestei echipe am ales să fac tot ceea ce ține de mine pentru ca partidul să treacă și peste acest obstacol. Am decis așadar să demisionez astăzi din funcția de președinte UNPR. Nu este o decizie ușoară, dar este unul din lucrurile pe care le mai pot face pentru a da partidului și întregii echipe o șansă în plus în acest an electoral„, a declarat Gabriel Oprea.

Fostul ministru de Interne a subliniat că are o „obligaţie umană şi colegială” de a nu permite ca discuțiile ce îl vizează să afecteze imaginea partidului. „Mi-am făcut datoria față de UNPR, față de echipă și îmi fac în continuare datoria, inclusiv prin înaintarea demisiei din funcția de președinte. Rămân un simplu membru de partid, un coleg pe care vă puteți baza și un om care își respectă cuvântul dat. Știu că, pentru orice partid, demisia președintelui nu este un moment ușor. Dar mai știu că UNPR are resurse interne de cea mai bună calitate. Astăzi UNPR are peste 60 de parlamentari şi este al treilea partid parlamentar din România. Are proceduri democratice pentru alegerea conducerii și are lideri care pot oricând să țină partidul pe drumul corect. Interimatul funcției va fi asigurat de Neculai Onțanu, unul din oamenii de bază ai UNPR și un foarte bun cunoscător al organizațiilor din țară. Pentru viitorul președinte al partidului, opțiunea mea este Valeriu Steriu, un om al cărui profesionalism este recunoscut de toate partidele și un lider cu potențial deosebit„, se arată în comunicat.

„Pentru mine este o mare realizare să privesc astăzi partidul pe care împreună l-am construit de la zero. De aceea, vă îndemn să păstrați orientarea națională a UNPR, să puneți mereu interesul național în centrul acțiunii politice și să nu abandonați principiile care au făcut din acest partid o emblemă a corectitudinii și a determinării. România are nevoie de oameni curajoși și are nevoie în continuare de siguranță și prosperitate. Avem așadar obligația să mergem mai departe, împreună, pe același drum. A fost o onoare să conduc UNPR și este o onoare să vă fiu coleg”, se încheie mesajul lui Gabriel Oprea.

Anunţul lui Gabriel Oprea vine la o zi după ce s-a prezentat la DNA, unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile în noul dosar de abuz în serviciu deschis pe numele său.

Oprea este urmărit penal pentru abuz în serviciu în două dosare instrumentate de DNA. În primul este cercetat pentru că ar fi folosit ilegal echipaje ale Poliţiei Rutiere pentru deplasări, iar în a doilea pentru achiziţionarea nelegală a unei limuzine Audi A8 pentru uzul său

DNA a obţinut aviz de la Senat pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, acuzaţiile fiind de abuz în serviciu legat de cumpărarea de către DIPI a unui Audi A8 pentru protecţia demnitarilor, cu bani care erau destinaţi doar pentru achiziţii necesare în cazuri de combatere a corupţiei, maşină pe care ulterior a folosit-o doar fostul ministru al Internelor.

Gabriel Oprea, fost vicepremier pentru securitate naţională, este cercetat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în acelaşi dosar în care au fost puşi sub acuzare fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) Nicolae Gheorghe, şi alţi trei foşti şefi din DIPI.