Gabriel Oprea, achitat la Curtea Supremă. Fostul ministru de interne a fost inculpat folosirea frauduloasă a fondurilor DIPI

Fost vicepremier și fost ministru de Interne, Gabriel Oprea a fost achitat pe fond la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care este judecat pentru folosirea frauduloasă a fondurilor Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI).

18 nov. 2021, 13:03
Gabriel Oprea, achitat la Curtea Supremă. Fostul ministru de interne a fost inculpat folosirea frauduloasă a fondurilor DIPI

Gabriel Oprea, achitat la Curtea Supremă. Gabriel Oprea a fost deferit justiției pentru că ar fi cumpărat un bolid de lux din banii DIPI, deși el era cel care folosea mașina. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată de Parchet la Completul de 5 judecători al ICCJ.

Gabriel Oprea, achitat la Curtea Supremă

Fost vicepremier și fost ministru de Interne, Gabriel Oprea a fost achitat pe fond la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul în care este judecat pentru folosirea frauduloasă a fondurilor Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI).

Gabriel Oprea va fi judecat pentru moartea lui Bogdan Gigină, a decis Curtea de Apel Bucureşti

Minuta ședinței

1926/1/2016 – – I. În temeiul art.396 alin.1 şi 5 C.pr.pen. cu referire la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen. achită pe inculpaţii:

1. OPREA Gabriel pentru infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 297 alin. (1) din Codul penal rap. la art. 132 din Legea nr. 78/2000 penal.

2. NICOLAE Gheorghe pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 din Codul penal rap. la art. 297 alin. (1) din Codul penal şi la art. 132 din Legea nr. 78/2000.

3. PAVEL Gabriel-Nicolae pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 48 din Codul penal rap. la art. 297 alin. (1) din Codul penal şi la art. 132 din Legea nr. 78/2000.

II. În temeiul art.396 alin.1 şi 5 C.pr.pen. cu referire la art.16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen. achită pe inculpaţii:

1. NICOLAE Gheorghe pentru infracţiunea de deturnare de fonduri şi infracţiunea de deturnare de fonduri în formă continuată, prev. de art. 307 alin. (1) din Codul penal şi art. 307 alin. (1) din Codul penal cu aplic. art. 35 alin. (1) din Codul penal, toate cu aplic. art. 38 alin. (1) din Codul penal

2. ZĂRNICĂ Nelu pentru infracţiunea de deturnare de fonduri, în formă continuată, prev. de art. 307 alin. (1) din Codul penal cu aplic. art. 35 alin. (1) din Codul penal 3. IACOB Marian-Dănuţ pentru infracţiunea de deturnare de fonduri, în formă continuată, prev. de art. 307 alin. (1) din Codul penal cu aplic. art. 35 alin. (1) din Codul penal.

III. În temeiul art.397 alin.1 C.pr.pen. respinge ca nefondată acţiunea civilă exercitată de partea civilă MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE.

IV. În baza art.404 alin.4 lit. c C.pr.pen. ridică măsurile asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale prin următoarele ordonanţe ale procurorului:

– ordonanţa procurorului din data de 19.04.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 410.000 lei, asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatului NICOLAE Gheorghe;

– ordonanţa procurorului din data de 03.05.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 410.000 lei, proprietatea inculpatului OPREA Gabriel;

– ordonanţa procurorului din data de 03.05.2016 prin care s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător până la concurenţa sumei de 410.000 lei, asupra bunurilor imobile, proprietatea inculpatului PAVEL Gabriel-Nicolae.

V. Potrivit art.404 alin.4 lit.e şi art.275 alin.3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Potrivit art. 275 alin.6 C.pr.pen., onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpaţii IACOB Marian-Dănuţ şi PAVEL Gabriel-Nicolae, în sumă de câte 800 lei, rămân în sarcina statului şi se plătesc din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpaţi, partea civilă şi părţile responsabile civilmente. Pronunţată astăzi, 18 noiembrie 2021, în conformitate cu disp. art. 405 alin. 1 teza a II-a C.pr.pen. prin punerea sentinţei la dispoziţia procurorului şi a părţilor, prin mijlocirea grefei Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Gabriel Oprea îşi vinde vila cu 1,8 milioane de euro. Asta da afacere: uite cu cât a cumpărat-o de la Ioan Andone

Dosarul lui Gabriel Oprea

Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de Gheorghe Nicolae, fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi de deturnare de fonduri. În acelaşi dosar sunt judecaţi Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor având funcţia de şef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzaţia de deturnare de fonduri şi Marian-Dănuţ Iacob, şeful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.

„În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe şi a comisarului şef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor”, susţin procurorii DNA. În legătură cu acelaşi caz, procurorii au solicitat Ministerului Afacerilor Interne, în perioada în care instituţia era condusă de Petre Tobă, declasificarea unor documente care ar fi urmat să fie folosite drept probe în anchetă. În urma refuzului ministrului de a desecretiza respectivele acte, DNA l-a pus sub învinuire pe Petre Tobă pentru favorizarea infractorului.