Gabriel Oprea, poză trucată dând mâna cu Barack Obama, în locul lui Traian Băsescu. Oprea susţine că nu e trucaj

Gabriel Oprea, fostul ministru de Interne, a publicat pe pagina lui de Facebook o fotografie în care dă mâna cu Barack Obama. Numai că poza este trucată grosolan, în varianta originală Traian Băsescu fiind cel care strânge mâna preşedintelui american.

RomaniaTV.net
29 iun. 2018, 15:40

În poza de pe pagina lui Gabriel Oprea fostul ministru dă mâna cu fostul preşedinte SUA Barack Obama la Casa Albă, în cadrul unei ceremonii la care mai erau prezenţi fostul preşedinte Traian Băsescu şi consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu. Numai că postura celor din poză este cu totul nefirească.

Poza originală a fost făcută într-adevăr la Casa Albă, în septembrie 2011, însă cel care dădea mâna cu Obama era Traian Băsescu. Setul de fotografii se găseşte încă în arhiva Preşedinţiei.

Cu ajutorul programului Photoshop, mâna lui Traian Băsescu strângând-o pe cea a lui Obama a fost decupată şi „ataşată” de umărul lui Gabriel Oprea, astfel încât să se creeze senzaţia că el este cel care dă mâna cu preşedintele SUA. 

Aceasta nu este singura modificare a cadrului pozei. Ceasul din fundal a fost schimbat şi el.

Mai mult, evenimentul la care face trimitere Gabriel Oprea în postarea lui s-a petrecut în 2015, când Traian Băsescu nu mai era preşedinte. În schimb, vizita la Casa Albă când s-au făcut pozele originale a avut loc în septembrie 2011, când Gabriel Oprea era ministrul Apărării, iar scopul vizitei erau discuţii pe tema cooperării militare între România, pe de o parte, şi SUA şi NATO, pe de altă parte.

Gabriel Oprea susţine că poza nu este trucată şi că a primit-o, dar nu mai ştie de la cine.

„Vă dați seama, când a venit omul, domnul Obama în sală, l-a salutat pe președintele Băsescu, i-am fost prezentat, ministrul Apărării, domnul Aurescu, a dat mâna cu fiecare, e un om normal. Mi s-a dat și mie poza când m-a salutat pe mine. E normal să nu dea oficial. (…) Mi-au dat poza cei de acolo, care au făcut poza, mi-au dat și mie mai multe poze”, a declarat Gabriel Oprea la întrebările PressOne.

Ulterior, el a venit şi pe Facebook cu aceeaşi precizare:

„Referitor la fotografia cu presedintele Obama: Nu sunt fotograf, nu fac fotografii, nu le prelucrez si nici nu ma pricep sa le falsific! Am primit-o si eu. Fotografia am pastrat-o in arhiva personala asa cum am primit-o atunci, dupa eveniment, de la echipa de atunci.

Adevarul este unul singur: in 2011 am fost la Casa Alba, in delegatia oficiala. Presedintele Obama a intins mâna presedintelui Basescu, mie si ministrului Aurescu”, a scris Gabriel Oprea pe Facebook.