Gabriel Oprea a DEMISIONAT din Guvern. Klaus Iohannis a semnat DECRETUL. Cine îi ia locul

Demisia lui Gabriel Oprea din funcția de viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne a ajuns, luni, la Biroul Permanent al Senatului, fiind datată 6 noiembrie și având rezoluția favorabilă a premierului interimar Sorin Cîmpeanu. Ulterior, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care ia act de demisie şi îl numeşte interimar la Interne pe Sorin Câmpeanu, care este şi premier interimar.

09 nov. 2015, 12:19
Gabriel Oprea a DEMISIONAT din Guvern. Klaus Iohannis a semnat DECRETUL. Cine îi ia locul

UPDATE 15.25 Guvernul anunţă, într-un comunicat de presă, că, în urma demisiei lui Gabriel Oprea, Primul-ministru interimar Sorin Cimpeanu a preluat conducerea Ministerului Afacerilor Interne. În același timp, Primul-ministru interimar și-a delegat atribuțile de ministru al Internelor către Ilie Botos, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

______________________________________________________________

Biroul Permanent al Senatului a luat act, luni, de demisia lui Gabriel Oprea din Guvern.

„Am luat și noi act, din partea Guvernului, de această demisie adresată premierului interimar, demisia din funcția de viceprim-ministru pentru securitate națională și din cea de ministru de Interne și (…) delegarea atribuțiilor domnului secretar de stat Ilie Botoș. Demisia este din 6 noiembrie și are rezoluția favorabilă a premierului interimar„, a afirmat vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru.

El a explicat că, din motive formale, este posibil ca demisia „să nu fi apărut în Monitorul Oficial, iar președintele să nu fi emis decretul respectiv”.

„E o chestiune care ține de formalism și cred că astăzi Administrația Prezidențială va emite și decretul respectiv”, a spus Chelaru.

Ulterior, Administraţia Prezidenţială a comunicat că președintele Klaus Iohannis a semnat luni, 9 noiembrie a.c., „Decretul prin care ia act de demisia domnului Gabriel Oprea din funcția de Viceprim-ministru al Guvernului României și Ministrul Afacerilor Interne şi constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului.”

„De asemenea, Președintele României a semnat luni, 9 noiembrie a.c., Decretul prin care îl desemnează pe domnul Sorin Mihai Cîmpeanu ca Viceprim-ministru și Ministru al Afacerilor Interne, interimar”, precizează sursa citată. 

Una dintre cererile zecilor de mii de protestatari care au ieşit pe stradă revoltaţi de tragedia petrecută în clubul Colectiv a fost ca Gabriel Oprea să îşi dea demisia. Aceasta a survenit oficial abia astăzi, la 10 zile după incendiul în urma căruia şi-au pierdut viaţa 46 de oameni, alte zeci fiind răniţi în stare critică şi gravă.

CITEŞTE ŞI PNL a redepus la Senat moţiunea împotriva lui Gabriel Oprea

Partidul Național Liberal a redepus, vineri, la Senat o moțiune simplă intitulată „Gabriel Oprea trebuie să plece! Fără coloană oficială” și solicita ca dezbaterea acesteia să aibă loc, conform Regulamentului, în această săptămână.

Moțiunea a fost retrasă însă de pe ordinea de zi a plenului Senatului ca urmare a demisiei vicepremierului, potrivit unei decizii a Biroului permanent al Camerei Superioare a Parlamentului.

„Biroul permanent a aprobat astăzi (n.r. luni), luând act de situația creată prin demisia primului-ministru și, implicit, a Guvernului, inclusiv a domnului vicepremier Oprea, să scoată de pe ordinea de zi moțiunea„, a afirmat luni vicepreședintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru.

Inițiată de 48 de senatori PNL, moțiunea intitulată „Gabriel Oprea trebuie să plece! Fără coloană oficială” a fost depusă la Senat pe 4 noiembrie, după ce, la începutul săptămânii trecute, o altă moțiune simplă a fost retrasă de PNL de pe ordinea de zi a acestui for.

Liderul senatorilor, Ion Popa, a precizat că din cauza tragediei de la Colectiv a retras de pe ordinea de zi a plenului Senatului moțiunea ”Gabriel Oprea, demis pentru sfidare, aroganță, abuz și dispreț în exercitarea funcției publice”, urmând să o redepună după ce „lucrurile vor evolua pe un făgaș normal”.

Gabriel Oprea a anunţat vineri că nu va mai participa la şedinţele guvernului interimar şi că şi-a delegat atribuţiile de ministru al Internelor secretarului de stat Ilie Botoş. Anunţul lui Oprea a fost făcut la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis.