Gabriel Vlase a depus jurământul pentru funcţia de director SIE. Dragnea şi Tăriceanu au lipsit de la ceremonia de la Palatul Cotroceni

Gabriel Vlase, propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), a depus joi jurământul la Palatul Cotroceni, după ce cu o zi în urmă plenul reunit al Parlamentului i-a acordat votul de încredere.

RomaniaTV.net
05 iul. 2018, 05:03
Gabriel Vlase a depus jurământul pentru funcţia de director SIE. Dragnea şi Tăriceanu au lipsit de la ceremonia de la Palatul Cotroceni

UPDATE Liviu Dragnea a declarat joi că nu a mers la ceremonia de depunere a jurământului, de la Palatul Cotroceni, a noului director SIE Gabriel Vlase, pentru că şeful statului nu respectă Constituţia şi susţine plângerile penale împotriva premierului.

„Nu am acceptat invitaţia nici eu nici domnul Tăricean. Nu aveam de ce să merg acolo să răspund la invitaţia unui preşedinte care nu respect Constituţia, care blochează activitatea Parlamentului, un preşedinte de la care nu simţim dorinţa de colaborare instituţională. Un preşedinte care girează plângeri penale pentru înaltă trădare împotriva premierului. Care îi cere premierului să îşi dea demisia. Care merge la discuţii despre programul financiar multianual şi nu discută nici cu premierul, Parlamentul, ce angajamente verbale face în numele statului român. Am ales să nu fim acolo să facem parte dintr-o poză în care directorul SIE a fost validat. Şi aici trebuia să depună jurământul”, a declarat Liviu Dragnea.

_____________

UPDATE Ceremonia de depunere a jurământului a început la ora 13.00 cu intonarea Imnului Naţional.

Gabriel Vlase a rostit jurământul. 

Şeful statului i-a urat succes noului director al SIE. „Sper să ajungeţi la concluzia că aţi făcut un pas corect acceptând”, i-a spus preşedintele Iohannis lui Vlase.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, liderii coaliţiei PSD – ALDE şi şefi ai camerelor Parlamentului, nu au fost prezenţi la ceremonie.

La ceremonie au participat vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Carmen Mihălcescu, consilierul prezidenţial Ion Oprişor şi gen. Silviu Predoiu.

_____________

UPDATE Gabriel Vlase, propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru a ocupa funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) şi votat miercuri de Parlament, şi-a înaintat joi demisia din Camera Deputaţilor şi inclusiv din funcţia de vicepreşedinte al acestui for legislativ, potrivit deciziei Biroului permanent.

_____________

Ceremonia de depunere a jurământului de către Gabriel Vlase în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe va avea loc la Palatul Cotroceni, de la ora 13.00.

Plenul reunit al Parlamentului i-a acordat miercuri votul de încredere lui Gabriel Vlase, propunerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru preluare postului de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Parlamentarii au votat pe buletine, astfel că au fost 340 de voturi „pentru” şi 31 de voturi „împotrivă”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că Serviciul de Informaţii Externe se află de un an şi jumătate sub o “conducere neconstituţională”, deoarece şeful statului nu a considerat că este importantă acestă instituţie şi nu a numit o persoană pentru a prelua conducerea. De asemenea, Dragnea a afirmat că i-a urat succes lui Gabriel Vlase înainte de votul de încredere pe care i l-a acordat Parlamentul şi speră ca pregătirea şi cunoştinţele acestuia să îl facă să conducă SIE.

„SIE, de un an şi jumătate, se află sub o conducere neconstituţională, pentru că a lipsit directorul care trebuia să fie numit de Parlament din cauza faptului că preşedintele nu a considerat că este important acest serviciu, aceasta instituţie şi nu a considerat că este important să îşi exercite într-un termen normal, rezonabil atribuţiile constituţionale în ceea ce priveşte această numire. Până la urmă şi mai bine mai târziu decât niciodată”, a spus Liviu Dragnea.

Citeşte şi: Gabriel Vlase, votat la şefia Serviciului de Informaţii Externe. Reacţia lui Liviu Dragnea