Gabriela Firea: „6200 de persoane din Bucureşti s-au înscris voluntar la testul pentru COVID-19”

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat, sâmbătă, că până în acest moment, pe platforma online "Testăm pentru Bucureşti" s-au înscris 6.200 de persoane pentru a fi testate gratuit în vederea depistării infecţiei cu COVID-19, boala infecţioasă provocată de noul coronavirus.

RomaniaTV.net
23 mai 2020, 10:44
Gabriela Firea: „6200 de persoane din Bucureşti s-au înscris voluntar la testul pentru COVID-19”

„Am discutat cu colegii de la ASSMB și mi-au raportat, în acest moment, cifra de 6200 de bucureșteni care au fost înscriși pe platformă. Ne bucură interesul bucureștenilor și asta dovedește că împreună dorim să ne revenim la o viață normală, pe cât posibil, pe perioada unei pandemii. Dorim să aflăm care sunt persoanele infectate, dar nu au simptome, pentru că asta este specificitatea acestei boli”, a declarat Gabriela Firea, edilul Capitalei, la Digi24.

Primarul general al Bucureştiului a explicat că „testarea pe scară largă, aplicată în întreaga Europă și în SUA, a persoanelor fără simptome ne va ajuta ca la finalul acestor proceduri medicale să putem să luăm acele măsuri de relaxare având toate informațiile științifice”.

Gabriela Firea a dat startul testării gratuite pentru coronavirus în Bucureşti. Câte persoane vor fi testate în prima fază

Edilul a menţionat că aceasta este prima etapă a testării care se va încheia odată cu înscrierea persoanei cu numărul 11.000. Înscrierile pot continua deoarece urmează să se desfăşoare şi a doua etapă a acestui proiect.

Testare pentru coronavirus în Bucureşti. Care sunt condiţiile

• Testarea se va realiza în mod GRATUIT, Primăria Capitalei, prin ASSMB, urmând să deconteze pentru fiecare persoană testată suma de 200 de lei, direct către laboratoarele de stat și private afiliate proiectului.

• Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecții active cu coronavirus.

• Pe platforma online se pot înscrie, în vederea testării RT-PCR, bucureștenii care sunt asimptomatici, adică nu se află în definițiile de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și care doresc să participe la proiect pe bază de voluntariat.

• Ei vor completa o declarație ce cuprinde criterii de eligibilitate și date personale (nume, prenume, CNP, serie și număr C.I., vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail, în cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de naștere). După finalizarea acestei prime etape și acceptarea intrării în program, urmează completarea cererii de înscriere și consimțământul pentru participare.

• Fiecare participant înscris primește un număr de înregistrare și un e-mail de confirmare, urmând să fie contactat pentru programare și testarea propriu-zisă.

• Un call-center dedicat va ține legătura cu bucureștenii înscriși în program și le va comunica data și ora la care vor trebui să se prezinte la unitatea medicală afiliată pentru testare.

• Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu spitale de stat și clinici private care au dorit să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP).

Testare anti-COVID în şcolile din Bucureşti. Gabriela Firea: „Atâta răutate nu am văzut”