Gabriela Firea cere CNAIR să dinamizeze lucrările la Centura Capitalei şi să precizeze care e culoarul de expropriere

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere să accelereze lucrările la centura ocolitoare, dar şi să comunice culoarul de expropriere, astfel încât municipalitatea să poată configura "Centura verde", notează Agerpres.

RomaniaTV.net
19 mai 2020, 12:48
Gabriela Firea cere CNAIR să dinamizeze lucrările la Centura Capitalei şi să precizeze care e culoarul de expropriere

În cadrul unei dezbateri privind calitatea aerului, Firea a afirmat că realizarea cea mai mare a ultimilor ani în acest domeniu a fost faptul că administraţia bucureşteană şi ministerele de profil – Ministerul Mediului, cel al Transporturilor şi cel al Dezvoltării Regionale – şi-au asumat măsuri în cadrul Planului Integrat de Calitate a Aerului. Ea a vorbit despre o serie de măsuri adoptate de municipalitate, dar a adăugat că problema cea mai mare o reprezintă faptul că nu a fost finalizată centura ocolitoare.

„Cea mai mare problemă, în continuare, rămâne faptul că toţi cei care vor să traverseze Bucureştiul de la nord la sud sau de la sud la nord sau de la est la vest şi invers tranzitează centrul care este sufocat, practic, şi de trafic, şi de poluare. De aceea, este atât de necesară centura ocolitoare a Capitalei. Sunt oraşe care au două centuri ocolitoare. Noi nu avem nici măcar una. Şi cred că acesta ar trebui să fie un proiect naţional: dinamizarea lucrărilor la centura ocolitoare a Capitalei. Este o măsură asumată de Ministerul Transporturilor, prin CNAIR. De asemenea, finalizarea lucrărilor la M5, metroul Drumul Taberei. Iar s-a amânat. Nu ştim din ce motiv. Şi, de asemenea, nu a pornit proiectul magistralei M6, Gara de Nord – aeroportul internaţional. Ar ajuta foarte mult fluenţa în trafic şi lupta reală cu poluarea”, a spus primarul general, în cadrul dezbaterii online „Calitatea aerului în România! Investiţiile de mediu, prioritate în actuala criză a coronavirusului”, organizată de DC Media Group.

Primarul general a cerut CNAIR să dinamizeze lucrările la Centura Capitalei, susţinând că ele „bat pasul pe loc”.

„Prin faptul că nu se accelerează lucrările la centura rutieră, avem mari probleme şi cu ‘Centura verde’ a Capitalei. Noi am solicitat CNAIR să ne transmită în scris care este culoarul de expropriere pentru centura rutieră a Capitalei, astfel încât să putem configura ‘Centura verde’. Nici până în ziua de azi nu am primit un răspuns”, a declarat Firea.

Totodată, ea a solicitat Gărzii de Mediu să îşi „ia în serios rolul” şi să verifice arderile necontrolate de deşeuri.

„Investiţiile în CET-uri nu au existat în aceşti ani, deşi Ministerul Energiei avea o componentă importantă în PICA. În perioada în care era stare de urgenţă şi nu a fost trafic, au fost anumite zile în care s-a înregistrat poluare, atât la staţiile oficiale, cât şi la cele care sunt dispuse de către ONG-uri şi le mulţumim pentru toate aceste măsurători. CET-urile nu au fost modernizate şi s-a ars în continuare păcură, pentru că este mai ieftină şi pentru a scăpa de ea. De asemenea, deşeurile necontrolate – arderile acestora. Eu cred că Garda de Mediu trebuie să îşi ia în serios rolul şi să verifice aceste arderi necontrolate, să nu ne mulţumim doar cu faptul de a difuza un comunicat, după ce cu toţii am respirat un aer otrăvit”, a susţinut Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, cea mai importantă măsură luată de Primăria Capitalei a fost înlocuirea parcului auto, „care era foarte îmbătrânit, foarte vechi şi care contribuia la poluarea din trafic”. PMB a achiziţionat 400 de autobuze şi 130 de autobuze hibrid. Primarul general a menţionat că, din cauza numeroaselor contestaţii „nejustificate”, a fost finalizată „cu greu” achiziţia a 100 de troleibuze, iar în prezent Primăria se află într-o procedură avansată în cadrul licitaţiei pentru 100 de tramvaie. Ea a adăugat că 30.000 de biciclete noi au fost achiziţionate anul trecut prin intermediul voucherelor oferite de municipalitate.

„Opt trasee noi de piste de biciclete cred că sunt foarte folositoare. Din acest weekend, şapte-opt zone pietonale, în zona centrală a Capitalei. Măcar pentru weekend să lăsăm oraşul să respire şi să redăm oraşul cetăţenilor”, a menţionat Firea.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte faptul că poluarea aerului din Capitală ar fi provocată şi de „aşa-zisa nespălare” a străzilor, primarul general a susţinut că este vorba despre o „marotă”. Argumente în acest sens au fost aduse şi de către Ioana Şuteu, director în cadrul PMB, care a precizat că spălarea străzilor este prevăzută strict ca măsură de diminuare a poluării produse de traficul rutier.

„Atunci când s-a întocmit PICA, a fost iniţial realizat un inventar de emisii pe baza căruia s-a stabilit în mod categoric că sursa principală de poluare în Bucureşti este traficul rutier. Legat de această sursă şi numai de această sursă – întrucât traficul rutier este responsabil de emisii de natură organică şi cu conţinut de metale provenit din uzura pneurilor şi a frânelor – a fost introdusă această noţiune de salubrizare eficientă a străzilor şi de spălare, cu eficienţă în contextul realizării tuturor măsurilor care pot să contribuie la îmbunătăţirea traficului şi reducerea poluării”, a explicat ea.

Şuteu a adăugat că, în situaţii precum arderile necontrolate de deşeuri sau praful adus de vânt din afara oraşului, particulele respective se depun pe toate suprafeţele urbane, nu doar pe străzi. Ea a mai arătat că, în luna aprilie, când traficul rutier era foarte redus, staţiile de monitorizare a calităţii aerului, indicau valori „aproape mai puţin de jumătate din limita admisă”.

„Deci este foarte limpede că salubrizarea eficientă a străzilor se impune în momentul în care este un trafic important”, a spus ea.

Citeşte şi: Prima emisiune de eurobonduri după starea de urgenţă. Ministerul Finanţelor se împrumută de pe pieţele externe pe 5 şi 10 ani