Gabriela Firea cere CSAT după nivelul record de poluare înregistrat în Bucureşti. Care ar fi sursele de poluare

Primarul general al Capitalei, a cerut, miercuri, organizarea unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în legătură cu nivelul record de poluare care a fost înregistrat pe 1 şi 2 martie în Bucureşti. Gabriela Firea a identificat trei posibile surse de poluare - CET-urile, firmele ce deţin instalaţii autorizate de ardere şi gropile de gunoi - şi a cerut Ministerului Mediului să anchete poluatorii.

RomaniaTV.net
04 mart. 2020, 15:28
Gabriela Firea cere CSAT după nivelul record de poluare înregistrat în Bucureşti. Care ar fi sursele de poluare

”Am transmis deja o adresă către președintele României și către CSAT în care am descris în termeni tehnici și administrativi ceea ce s-a întâmplat în București în 1 și 2 martie și am transmis solicitarea de a se analiza situația în cadrul unei ședințe a CSAT. Populația trebuie să fie protejată și nu ajută la nimic dacă responsabilii și decidenții de la Guvern aruncă responsabilitatea dintr-o parte în cealaltă”, a declarat Gabriela Firea, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, edilul Capitalei a precizat că a transmis o scrisoare lui Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru ca parlamentarii din Comsiai de Protecţia Mediului să analizeze ce s-a întâmplat în Bucureşti în noaptea de duminică spre luni şi, dacă va fi necesar, formarea unei comisii speciale de anchetă din care să facă parte senatori şi deputaţi din comisiile de Mediu şi de Sănătate.

În noaptea de duminică spre luni, reţeaua naţională şi reţelele independente de monitorizare a calităţii aerului au înregistrat depăşiri record ale poluării în Bucureşti.

„Suntem în faţa unui accident ecologic industrial. Era duminică seara. Traficul nu era aglomerat. Nu se punea problema să fie o poluare generată de trafic”, a spus Gabriela Firea.

Citeşte şi: Poluarea din Bucuresti pune „mafia gunoaielor” sub ancheta! Compania municipala „Parcuri si Gradini” denuntata penal de Romprest

Datele au arătat depășiri cu 900% – 1.000% ale nivelului maxim admis de PM 2,5 (un praf foarte fin amestecat cu diverse substanțe). Pentru PM10 (particule mari de praf), s-au înregistrat depășiri de aproape 800%.

„Solicităm Ministerului Mediului să ridice filtrele de la propriile aparate de măsurare a aerului, să le ducă în laborator, să le analizeze şi pentru a ne spune ce pulberi au fost dispersate în aer. Trebuiau ridicate filtrele de la aparatele de monitorizare, însă din informaţiile pe care le avem nu a fost realizat acest lucru”, a menţionat Primarul Capitalei.

Gabriela Firea, despre sursele de poluare din Capitală

Primarul Capitalei a precizat că a analizat subiectul poluării din Bucureşti cu specialiştii Direcţiei de Mediu şi a identificat mai multe surse de poluare. „Supoziţii care se bazează şi pe anumite informaţii. Nu sunt nişte speculaţii. Avem nişte informaţii şi solicităm instituţiilor statului cu atribuţii în domeniu să le cercetez”

„Este posibil ca CET-urile din Bucureşti să ardă mai multă păcură decât aveau capacitatea. E posibil ca CET-urile Grozăveşti sau Progresul să fi ars mai multă păcură. O altă pistă se referă la cei 118 agenţi economici din instituţii care deţin de la instalaţii autorizate de ardere. Este posibil să fi produs acest accident ecologic. Aceste avize se dau de către Agenţia de Mediu. Sunt în Bucureşti şi în proximitate, în judeţul Ilfov. A treia pistă sunt cele gropile de gunoi Drajna, Glina şi Chiajna. Am primit de asemena informaţii că în seara de duminică spre luni au avut loc arderi necontorlate, cu depăşiri şi au fost emise noxe”, a precizat Gabriela Firea.

Citeşte şi: Şeful Gărzii de Mediu Bucureşti, despre poluarea din Bucureşti. „A fost un fenomen meteo. Cercetăm staţiile dacă sunt calibrate”