Poluarea din Bucuresti pune „mafia gunoaielor” sub ancheta! Compania municipala „Parcuri si Gradini” denuntata penal de Romprest

Poluarea foarte mare din Bucureşti, din noaptea de duminică spre luni, a stârnit o discuţie aprinsă despre depășirea nivelului de poluare. Scandalul declanşat a dus la descoperirea unor informaţii senzaţionale. Marţi dimineaţa, două firme care se ocupau cu deversarea deșeurilor în Capitală și în împrejurimile orașului au fost vizate de percheziții. 

RomaniaTV.net
03 mart. 2020, 19:26

Potrivit surselor Gândul.ro, Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA, parte din holdingul municipal al Primăriei Capitalei, este anchetată penal. Gunoiul strâns din toate parcurile Capitalei care țin de PMB era aruncat la marginea Bucureștiului de compania Ecogreen Construct SRL. 

Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA a încheiat – la data de 15 mai 2019 – un contract de Achiziție Publică de Servicii cu ROMPREST SA, în urma unei licitații publice pe care ROMPREST a cîștigat-o.

Prin urmare, compania se obliga să asigure servicii de închiriere containere și vehicule care să transporte cupele container, pe bază de comandă, în toate parcurile Capitalei.

Numai că acestea au apărut după o anumită perioadă de timp, reprezentanții ROMPREST asigurând containerele respective, iar acestea fiind plasate în zonele precizate prin contract. Doar că aceste containere porneau pe alte drumuri, scrie Gândul.ro.

În urma unei investigații de proporții, Biroul Protecția Mediului din cadrul companiei ROMPREST  scos la iveală o filieră infracțională bine pusă la punct prin care Contractul de Achiziție încheiat în luna mai a anului 2019 cu Compania Municipală Parcuri și Grădini București a fost, practic, încălcat printr-o înțelegere frauduloasă făcută între Compania Municipală și societatea EcoGreen Construct SRL.

Citeşte şi: POLUARE record în Bucureşti, duminică noapte şi luni dimineaţă. Ministrul Mediului: „Avem suspiciuni de activităţi industriale” 

Prin Contractul de Achiziție Publică, Compania Municipală s-a angajat să emită „comenzi ferme” către ROMPREST, iar firma câștigătoare a licitației era obligată să asigure serviciul contractat și comandat. Era vorba despre închirierea utilajelor de depozitare a deșeurilor – containerele fiind proprietatea ROMPREST – și transportul acestora din locurile unde erau amplasate la groapa de gunoi Iridex, remunerația depinzând de numărul de kilometri parcurși.

După intrarea în vigoare a contractului, ROMPREST a primit 17 comenzi în luna mai, 16 comenzi în luna iunie, iar în luna iulie, surprinzător, a primit doar o singură comandă. Ulterior, Compania Municipală a lansat către ROMPREST doar câte o singură comandă pe lună – transportul unui singur container umplut cu deșeuri… vegetale, nu menajere. Trebuie menționat că prețul deșeurilor vegetale diferă semnificativ, fiind mult mai mic decât cel al deșeurilor menajere.

Pe de altă parte, conform contractului încheiat în luna mai, ROMPREST deținea containere amplasate în mai multe zone din Capitală – Parc Băneasa-Ficusului, Parc Herăstrău Nou, Parc Herăstrău Vechi, Parc Miorița, Parc Floreasca, Parc Bordei, Parc Cișmigiu, Parc Circul de Stat, Parc Izvor, Parc Carol I, Parc Tineretului și Sera Ghencea.

Citeşte şi: Percheziţii după POLUAREA record din Capitală. Sunt vizate mai multe persoane care ar fi deversat şi îngropat deşeuri

Reprezentanții ROMPREST s-au deplasat, de altfel, în locurile respective, acolo unde au observat – în primul rând – că nenumărați saci de gunoi erau depozitați lângă containerele companiei, în timp ce acestea erau pline. A fost demarată o anchetă.

Containerelor puse la dispoziție de ROMPREST, în baza contractului încheiat cu Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA, li s-au atașat GPS-uri. Astfel sa aflat că respectivele containere erau umplute cu deșeuri şi erau preluate de către o altă firmă, în baza unei „înțelegeri” făcute de Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA cu EcoGreen Construct SRL, o companie al cărei administrator este Mănescu George Alexandru. 

În urma unei investigații de amploare desfășurate de Biroul Protecția Mediului al companiei ROMPREST SA, reprezentanții acesteia acuză o înțelegere frauduloasă între Compania Municipală și societatea EcoGreen Construct SRL, aceasta neavând acces la informațiile necesare, nedeținând asemenea containere și, evident, neputând ridica acele containere fără îndemnul și aprobarea Companiei Municipale.

Compania ROMPREST a formulat, de altfel, o plângere penală, atât împotriva Companiei Municipale Parcuri și Grădini București SA și a directorului acesteia – Anghelina Petre Cosmin -, cât și a societății EcoGreen Construct SRL, cu sediul în Adunații Copăceni, și a administratorului unic și asociat unic Mănescu George Alexandru.

Vezi filmarile cu mafia guoaielor in actiune pe Gandul.ro.