Gabriela Firea vrea ca bolnavii asimptomatici de COVID nu mai fie internaţi. „Să fie tratați acasă în baza unei declaraţii”

Gabriela Firea, primarul general al Bucureştiului, a cerut, duminică, Ministerului Sănătăţii să nu mai interneze bolnavii asimptomatici de coronavirus, iar aceştia să fie trataţi acasă, fiind obligaţi să completeze o declaraţie pe propria răspundere. Edilul Capitalei a precizat că peste 7.000 de bucureşteni s-au înscris pentru a se testa gratuit pentru coronavirus prin programul "Testăm pentru Bucureşti".

RomaniaTV.net
24 mai 2020, 09:58
Gabriela Firea vrea ca bolnavii asimptomatici de COVID nu mai fie internaţi. „Să fie tratați acasă în baza unei declaraţii”

„Ne-au sunat oameni să ne întrebe dacă nu se poate ca rezultatul testelor să ajungă doar la ei și nu și la DSP. Oamenii voiau să știe cum se poate proceda ca dacă ies pozitivi rezultatul să fie comunicat doar persoanei. Poate că nu ar fi rău ca Ministerul Sănătății să analizeze cu epidemiologii dacă nu s-ar putea ca și în țara noastră să se aplice modelul din Germania, unde pe o declarație pe proprie răspundere persoanele infectate să rămână acasă”, a declarat Gabriela Firea.

Edilul Capitalei a spus că, în acest mod, populaţia ar fi şi mai dornică să se testeze, să afle starea de sănătate şi nu ar mai fi această reticenţă în ideea că dacă testul este pozitiv, automat urmează internarea.

„Aceasta este procedura stabilită în acest moment de către Ministerul Sănătăţii, ea trebuie să fie respectată de către toate autorităţile centrale şi locale şi de către toate persoanele, şi atunci noi nu avem cum să venim cu o hotărâre la nivel local peste o reglementare naţională. Dar având în vedere acest exemplu, şi având în vedere numărul mare de bucureşteni care sună, în ultimele două zile, şi spun că ar vrea să se testeze, dar (…) nu doresc internarea, poate că nu ar fi rău ca Ministerul Sănătăţii să revizuiască politica epidemiologică în acest moment”, a precizat Gabriela Firea, conform Agerpres.

Primarul general a precizat că 7.768 de persoane s-au înscris pentru a fi testate pentru coronavirus prin programul „Testăm pentru Bucureşti,” care a fost lansat vineri.

„Ne dorim ca în scurt timp să se acopere prima etapă de testare. A doua etapă va fi demarată după încheierea primei etape”, a spus edilul Capitalei.

Gabriela Firea vrea ca spitalul Colentina să nu mai fie unitate suport COVID. „Sunt trataţi 71 de pacienţi cu forme uşoare”