Gabriela Firea: Guvernul a scăpat lucrurile de sub control. Ne fac de râs

Gabriela Firea a declara, sâmbătă seară, la România TV că moţiunea de cenzură nu este un moft şi că Guvernul Orban a scăpat lucrurile de sub control. 

RomaniaTV.net
22 aug. 2020, 17:16
Gabriela Firea: Guvernul a scăpat lucrurile de sub control. Ne fac de râs

Gabriela Firea a vorbit despre motivele care au dus la depunerea moţiunii de cenzură. Prin-vicepreşedintele PSD spune că Guvernul se leagă de scaun şi de putere, vâzând câte erori fac. Mai Mult, primarul Capitalei a declarat că lucrurile au fost scăpate de sub control şi că guvernanţii de fac de râs. 

„Motivele pentru care s-a scris această moțiune de cenzură nu sunt politicianiste. Suntem țara în care s-au deschis păcănelele, dar nu dăm drumul industriei HoReCa; am deschis și păcănelele, dar n-am deshis instituții de cultură… Este inadminisbil să-l obligi pe părinte să semneze un act și să își asume starea de sănătate a unui copil.

Guvernul se leagă de scaun și de putere văzând în fiecare zi câte erori fac. Dacă ministrul ar fi vrut să-și salveze postul ar fi trebuit să vină și să spună: da, au fost greșeli; ministrul Educației îi umilește pe părinți și pe elevi. Faptul că nu spune nimic (n. r.: premierul) înseamnă că îi creditează. E evident că ne fac de râs. Noi suntem în fața acestei situații în care deși ei văd că se greșește se merge înainte. Majoritatea miniștrilor candidează, fac campanie și nu mai interesează pe nimeni ce se întâmplă la Palatul Victoria.

Moțiunea nu este un moft. Lucrurile au fost scăpate de sub control!

Sunt convinsă că președintele își ia reacțiile curate de la români și că are consilieri care-l sfătuiesc, care-i aduc o informație curată. O persoană informată sunt convinsă că va lua o decizie corectă”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, la România TV

Citeşte şi Gabriela Firea: S-au făcut achiziţii dubioase. Banii s-au evaporat

Întrebată dacă va fi un premier tehnocrat sau un Guvern de uniune naţională, dacă va trece moţiunea de cenzură, Gabriela Firea a răspuns: „Îmi doresc un Guvern de oameni competenţi. Nu e doar o vorbă în vânt, e un lucru pe care mi-l doresc în realitate”.

Primarul Sectorului 1 Daniel Tudorache a declarat, sâmbătă pentru News.ro, că moţiunea de cenzură va fi votată în jurul datei de 7 septembrie, în sesiunea ordinară a Parlamentului.

Curtea Constituţională a stabilit ca până la 1 septembrie părţile implicate în conflictul juridic între Guvern şi Parlament, sesizat de Executiv din cauza depunerii moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară, să trimită punctele de vedere. Termenul şedinţei în care vor fi susţinute opiniile la CCR va fi decis la o dată ulterioară, arată anunţul instituţiei.

Marcel Ciolacu a anunţat că social-democraţii vor propune un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în cazul în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece în Parlament. Această propunere este un tehnocrat, fost membru PSD, „finanţist”.

Firea: Declaraţia pe proprie răspundere dată de un părinte nu are nicio valabilitate. Părintele nu are mijloacele necesare să afle dacă propriul copil este infectat, dacă nu prezintă simptome

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a declarat că Guvernul a impus, prin Ministerul Sănătăţii, nişte măsuri aberante pentru începerea anului şcolar din 14 septembrie. Edilul a adăugat că măsura declaraţiei pe proprie răspundere dată de un părinte nu are nicio valabilitate, deoarece un părinte nu are mijloacele necesare să afle dacă propriul copil este infectat cu noul coronavirus, mai ales dacă este asimptomatic. Singura metodă ar fi testarea, însă Guvernul nu crede în testare, a mai spus Firea.

„Din 30 dacă au fost 15 la şcoală în clasă, dacă acei 15 elevi au fost testaţi şi se constată că nu doar un elev avea COVID-19, ci au test pozitiv 7 copii. Să zicem că acei şase copii plus unul nu au prezentat simptome şi atunci acei vor fi găsiţi vinovaţi. De aceea spun că sunt ilogice, iraţionale, aberante aceste reguli impuse de Guvern, prin Ministerul Sănătăţii şi acceptate de Ministerul Educaţiei, care în loc să se revolte le acceptă. Declaraţia pe proprie răspundere dată de un părinte nu are nicio valabilitate, pentru că părintele nu are mijloacele necesare să afle dacă propriul său copil este infectat cu SARS-CoV-2. Decât dacă îl duce la test, dar cine să facă testarea? Guvernul nu crede în testare. Suntem singura ţară care nu am testat persoanele asimptomatice. Am testat foarte puţin pe definiţia de caz. Guvernul a blocat testarea de la Bucureşti. Guvernul nu anunţă acum că ar fi făcut vreo achiziţie de teste şi aparate ca să testeze cadrele didactice, să îi testeze pe copiii care prezintă anumite simptome. Pentru Bucureşti ne descurcăm foarte greu”, a afirmat Gabriela Firea sâmbătă seara la România Tv.

Gabriela Firea, după congresul PSD: Dacă se va uita şi de data asta ce am promis, nu ne rămâne decât să plecăm cu toţii acasă

Ea a precizat că Primăria Capitalei va tăia bani de la investiţii pentru a sprijini elevii şi va face testare pentru bucureşteni. Inclus primarii de sectoare au spus că se vor alătura demersului, a completat Firea.

„O vom face noi, Primăria Capitalei, prin ASSMB, şi sunt convinsă că şi colegii primari de sectoare se vor alătura demersului meu. Chiar azi am vorbit cu domnul primar Băluţă, cu domnul primar Mutu şi au spus că se implică şi ei. Şi domnul primar Florea, domnul primar Tudorache. De asemenea, domnul Popescu de la 2 şi domnul Mihai Toader. Dar Bucureştiul este o excepţie. Noi vom tăia bani de la investiţii ca să îi sprijinim pe elevi, dar sunt localităţi în ţară care nu mai au resurse de niciun fel. Acei copii sunt condamnaţi să se îmbolnăvească sau sunt condamnaţi să nu mai facă deloc şcoală din cauza Guvernului care s-a împrumutat. Avem deficit foarte mare, aproape 9% şi nu alocă acele resurse necesare autorităţilor locale astfel încât copiii să fie testaţi, cadrele didactice să fie testate, să se asigure materiale sanitare, materiale de protecţie. Să se construiască acolo unde este necesar, în curtea şcolii, un spaţiu modular unde să mai poată învăţa câteva clase, ş.a.m.d”, a completat Gabriela Firea.

Ea a reiterat că Executivul a dat doar directive, către părinţi, către primari şi preşedinţii de consilii judeţene, însă fără a le asigura resursele necesare pentru a lua măsuri de protecţie împotriva COVID-19.

„Aţi auzit dumneavoastră să dea vreun leu până acum pentru începutul de an şcolar? Nu. Au dat doar directive, directive către părinţi să facă triajul elevilor şi să semneze pe propria răspundere şi directive către primari şi preşedinţii de consilii judeţene care, repet, sunt lipsiţi de resurse”, a conchis Firea.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru,a afirmat sâmbătă, că părinţii trebuie să completeze în declaraţia pe propria răspundere atunci când copilul merge la şcoală dacă acesta a avut simptome în ultimele zile şi că acel documente este un lucru elementar şi de siguranţă pentru fiecare dintre noi.

El a precizat că autorităţile nu au pretenţia ca păritele să se erijeze într-un medic prin acea declaraţie.

Ministrul Educaţiei Monica Anisie a afirmat joi, referitor la declaraţia pe propria răspundere pe care părinţii trebuie să o completeze la revenirea copiilor la şcoală, că ar trebui introdusă în text sintagma „după cum cunosc”, întrucât există posibilitatea ca părintele să greşească, să nu îşi dea seama că propriul copil este bolnav.