Gabriela Firea, noi precizări privind „Telefonul Copilului”: „Pot fi semnalate, non-stop, gratuit, cazurile de ABUZ, EXPLOATARE și NEGLIJARE a COPILULUI”

Gabriela Firea a făcut noi precizări privind programul "Telefonul Copilului", lasat miercuri, 5 ianuarie 2022. Ministrul spune că numărul unic la care pot fi semnalate cazurile de abuz, exploatare și neglijare a copilului este gratuit.

06 ian. 2022, 15:12
Gabriela Firea, noi precizări privind „Telefonul Copilului”: „Pot fi semnalate, non-stop, gratuit, cazurile de ABUZ, EXPLOATARE și NEGLIJARE a COPILULUI”

Gabriela Firea a anunţat, joi, într-o postare pe reţelele sociale că la 119 pot suna copiii care se află în orice situație de abuz, exploatare sau neglijare, dar și oricine altcineva cunoaște vreun astfel de caz.

Gabriela Firea, noi precizări privind „Telefonul Copiilor”

”119– Numărul unic gratuit pentru semnalarea cazurilor de ABUZ, EXPLOATARE și NEGLIJARE a COPILULUI. Numărul Unic Gratuit – unde pot fi semnalate, non-stop, gratuit, cazurile de ABUZ, EXPLOATARE și NEGLIJARE a COPILULUI.

La acest număr pot suna copiii care se află în orice situație de abuz, exploatare sau neglijare, dar și oricine altcineva cunoaște vreun astfel de caz.

Prin acest Program al Guvernului României vor fi ascultați de specialiști din Direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului, printr-o procedură dezvoltată de Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției, instituție din subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Citeşte şi Gabriela Firea anunţă măsuri pentru protecţia copilului cu bani din PNRR. Suma uriaşă alocată

5 persoane cu pregătire specială răspund, prin rotație, la acest număr de telefon, în fiecare dintre cele 47 de direcții de asistență socială și protecția copilului din toată țara, 24 de ore din 24.

Acești specialiști sunt în legătură cu Serviciul Unic de Urgență și pot apela 112 printr-o simplă apăsare de buton dacă este nevoie de intervenție rapidă.

De asemenea, în cazul sesizării unui caz de copil dispărut, Politia va transmite un mesaj folosind sistemul RO-ALERT.

Nu este doar o linie verde de preluare a mesajelor. Fiecare apel este evaluat, iar problema nu se oprește la o simplă discuție telefonică. În cazul unei situații urgente, există echipe mobile pregătite să intervină în cazurile semnalate. Sunt 100 de persoane pregătite să plece pe teren în orice moment, în toată țara.

NUMĂRUL UNIC  face parte din Programul Național de Suport pentru Copii – ”Din grijă pentru copii”, realizat de Guvernul României, prin Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile, în contextul pandemiei COVID-19.

Sistemul integrat al NUMĂRULUI UNIC  a fost implementat de Serviciul de Telecomunicații Speciale și poate fi apelat gratuit din orice rețea de telefonie mobilă sau fixă.

Cazurile de abuz nu trebuie ascunse, iar acești copii trebuie ascultați și ajutați de specialiști. Din nefericire, copiii nu au fost ocoliți nici de violența domestică, nici de pe internet. În 2020, primul an al pandemiei COVID-19, peste 8.200 de copii au fost victime ale abuzurilor, iar numărul dosarelor penale care privesc infracțiuni de pornografie infantilă a crescut cu 46%. În primele 7 luni ale anului 2021, peste 5.000 de copii au fost abuzați.

Sunt cifrele seci ale efectelor pandemiei asupra copiilor, una dintre categoriile cele mai vulnerabile. Au stat mult timp departe de prieteni, colegi sau profesori și, de multe ori, nu au avut sprijinul emoțional de care ar fi avut nevoie”, scrie Gabriela Firea pe o rețea socială.

Citeşte şi EXCLUSIV Gabriela Firea candidează pentru un nou mandat de primar general al Capitalei: „Menirea mea e să rezolv lucruri de sistem. Vreau să finalizez proiectele începute și abandonate de Nicuşor Dan”