Gabriela Firea o dă afară pe Raluca Turcan din Guvern. Ce alte nume aduce PSD la Palatul Victoriei

Gabriela Firea ar putea fi următorul ministru al Muncii, dacă PSD şi PNL ajung la o înţelegere cu privire la formarea guvernului. De asemenea, alte nume importante din PSD precum Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose ar putea avea un loc în noul guvern.

04 nov. 2021, 22:39
Gabriela Firea o dă afară pe Raluca Turcan din Guvern. Ce alte nume aduce PSD la Palatul Victoriei

Gabriela Firea o dă afară pe Raluca Turcan din Guvern. Liderii PSD au stabilit in linii mari ce ministere vor sa primească, in cazul in care vor ajunge la o întelegere cu PNL cu privire la formarea guvernului. Printre ministerele pe care social-democraţii vor să le primească se numără şi Ministerul Muncii.

Gabriela Firea o dă afară pe Raluca Turcan din Guvern. Ce se va întâmpla cu banii pensionarilor

Potrivit unor surse din PSD citate de România Tv, Gabriela Firea ar fi persoana potrivita care ar putea sa conducă Ministerul Muncii. Acest minister este unul foarte important, deoarece în perioada imediat urmatoare Guverul trebuie să vină cu o serie de măsuri atat cu privire la pensii, cât şi cu privire la salarii.

Cei din PSD vor ca punctul de pensie sa creasca pana la 1.600 de lei. De asemenea, indemnizatia minima de 800 de lei ar trebui sa ajunga la 1000 de lei.

Referitor la salariul minim pe economie, cei din PSD propun ca de la 1 ianuarie acesta să crească de la 2.300 de lei pana la 2740 de lei. De asemenea, românii cu studii superioare ar urma sa primească un salariu de minim 3.000 de lei.

Citeşte şi Florin Cîţu, după negocierile cu PSD: „A fost o discuţie bună, cu soluţii interesante. Am gasit multe puncte care pot să ne unească. Încă nu avem concluzii”

Liberalii au avut joi prima rundă de negocieri cu PSD după depunerea mandatului de către premierul desemnat Nicolae Ciucă. În urma discuţiilor, s-a luat în considerare varianta premierului prin rotaţie.

Urmează o nouă rundă de negocieri între PSD și PNL, în care se va discuta concret despre cum vor fi împărțite ministerele. Deocamdată, liberalii ar fi fost de acord să includă în programul de guvernare cele 100 de măsuri propuse de PSD.

Primul premier, pentru perioada care urmează până la alegerile din 2024, ar urma să fie de la PSD, cel mai probabil Marcel Ciolacu. Următorul, după alegeri, de la PNL.

Lista noilor miniștri PSD-PNL

Alexandru Rafila  – Ministerul Sănătății

Sorin Cîmpeanu – Ministerul Educaţiei

Bogdan Aurescu – Ministerul Afacerilor Externe

Sorin Grindeanu – Ministrul Transporturilor

Gabriela Firea – Ministerul Muncii

Cristian Buşoi- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene

Florin Cîţu – Preşedintele Senatului

Lucian Bode – Ministerul Afacerilor Interne

Paul Stănescu sau Gheorghe Flutur – Ministrul Agriculturii

Rareş Bogdan – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

Mihai Tudose sau Florin Roman  – Ministerul Economiei

Leo Badea sau Dan Vâlceanu – Ministerul Finanţelor

Virgil Popescu sau Dan Vîlceanu dacă pierde ministerul de Finanţe –  Ministerul Energiei

Ministerul Mediului rămâne 100% la UDMR

Kelemen Hunor –  Vicepremier

Ministerul Apărării merge la PSD

Vasile Dîncu- Vicepremier

Citeşte şi Marcel Ciolacu, după discuţiile cu PNL: „Suntem pe un drum corect” O variantă de lucru este „premier prin rotaţie”

Un semn de întrebare este legat de cooptarea UDMR în această alianță. Deocamdată, liderii maghiari sunt ținuți la curent cu evoluția negocierilor cu PSD, dar cel mai probabil, la momentul împărțirii portofoliilor, vor apărea disensiuni între cele trei formațiuni.

O certitudine este, după negocierile de joi, că soluția refacerii coaliției cu USR a fost abandonată.

Surse participante la discuțiile care au avut loc joi între cele două echipe de negociere conduse de Florin Cîțu și Marcel Ciolacu susțin că, de principiu, cele două partide au agreat să meargă împreună la guvernare în următorii 7 ani, cu o alternanță de prim-miniștri, idee pe care Florin Cîțu a calificat-o după discuții drept „interesantă”.