Gabriela Firea, primele declarații după ce a fost audiată la Parchetul General: „E vorba de delegarea atribuțiilor din partea mea”

Gabriela Firea a făcut primele declarații după ce a fost audiată miercuri la Parchetul General, ca martor în Dosarul 10 August.

18 ian. 2023, 19:49
Gabriela Firea, primele declarații după ce a fost audiată la Parchetul General: „E vorba de delegarea atribuțiilor din partea mea”

Gabriela Firea a stat aproximativ două ore la discuții. Fostul primar general al Capitalei a fost audiat ca martor la Parchetul General într-un dosar constituit în anul 2018, după o plângere depusă de activistul Cristian Dide față de fostul viceprimar Aurelian Bădulescu.

Citește și Gabriela Firea: 6 din 10 români consideră că locul unei femei este la cratiţă. Strategia Naţională pentru egalitate de şanse

„Da, am dat declarații în calitate de martor. Vă dați seama că nu pot da toate detaliile dosarului. E vorba despre delegarea atribuțiilor pentru zilele de 11 și 12 august pentru domnul viceprimar Aurelian Bădulescu și contextul acelei delegări, dacă a existat într-adevăr o delegare a atribuțiilor din partea mea sau a fost o semnătură falsă. Aceasta era procedura. În perioada concediilor medicale de odihnă sau delegațiilor oficiale atribuțiile primarului general erau delegate către unul dintre viceprimari.

De această dată și doamna viceprimar Domnița Florescu era în delegație și atunci automat domnul Bădulescu a preluat atribuțiile de primar general pentru toată această perioadă, însemnând 8-11 inclusiv. A fost un document oficial, o dispoziție și un referat de specialitate. Discuția a fost doar cu referire la documentele de delegare. Nu ar fi corect din partea mea să divulg toate detaliile din dosar pentru că ar fi o lipsă de respect față de doamna procuror, față de cei care analizează aceste aspecte juridice. Am venit pentru că am fost invitată ca martor și am înțeles că vor fi și alte persoane chemate”, a declarat Gabriela Firea presei la ieșirea de la Parchetul General.

„A fost vorba despre 11 august, când a existat o dispoziție a domnului viceprimar, cu atribuții de primar, Aurelian Bădulescu, delegate de mine, de o rulotă amplasată fără prevederile legale în fața Guvernului României. Fără a oferi detalii foarte multe despre aceasta audiere (…) a fost vorba despre posibilitatea dacă delegarea de atribuții ar fi fost făcută ilegal, că nu ar fi fost semnătura mea. Domnul Bădulescu nu a comis un fals în declarații, iar rulota a fost ridicată conform legislației în vigoare”, a mai spus Firea la RomaniaTv.a

În acest dosar fostul viceprimar este cercetat pentru abuz în serviciu, uz de fals şi uzurpare de calități oficiale, după ce la protestele din 10 august a dispus ridicarea unor rulote şi a unor autoutilitare.

Astfel, în noaptea de 11 spre 12 august 2018, Poliția locală și Jandarmeria au desființat, din ordinul viceprimarului Aurelian Bădulescu, scena improvizată de protestatari în Piața Victoriei.

În celebrul dosar 10 August au fost audiați ca martori mai mulți foști angajați ai Primăriei București.

Citește și Gabriela Firea, optimistă la început de an: „Programul social național pentru creșterea natalității este un succes”