Gabriela Firea: Spaţiile verzi şi locurile de joacă din Parcul Gârleanu vor fi redate bucureştenilor

Primarul general, Gabriela Firea, a solicitat urgentarea procedurilor pentru promovarea unei Hotărâri de Consiliu care să clarifice situaţia Parcului Emil Gârleanu din Sectorul 3 al Capitalei.

21 nov. 2016, 17:07
Gabriela Firea: Spaţiile verzi şi locurile de joacă din Parcul Gârleanu vor fi redate bucureştenilor

Astfel, Gabriela Firea a dispus directiilor de specialitate din cadrul Primariei Capitalei sa definitiveze documentatiile privind schimbul de terenuri intre Municipalitate si proprietarul terenului situat in strada Emil Garleanu nr.5, astfel incat spatiile verzi si locurile de joaca din zona respectiva sa poata fi redate bucurestenilor in cel mai scurt timp.

„Trebuie sa punem punct odata pentru totdeauna acestei incertitudini care treneaza de mai bine de sase ani. Vreau sa ii asigur pe locuitorii sectorului 3 si nu numai, ca, in calitate de Primar General voi tine intotdeauna cont de interesele celor pe care ii reprezint si de aceea voi sustine cu tarie ca parcul Garleanu trebuie sa apartina cetatenilor si ca legea trebuie respectata. Voi cauta, impreuna cu echipa mea de specialisti, solutiile potrivite si legale pentru ca acest schimb de terenuri sa poata fi facut in cel mai scurt timp”, a declarat primarul general, Gabriela Firea.

In prezent, reprezentantii Municipalitatii poarta discutii cu proprietarul terenului din str. Garleanu (2914 mp), acesta nefiind de acord cu suprafata de teren propusa in schimb si care este rezultata din rapoartele de evaluare intocmite de experti atestati ANEVAR, respectiv 3324 mp (teren situat in str. Vulcan Judetul).

Astfel, conform primelor rapoarte de evaluare suprafata terenului propus pentru schimb era de 3990 mp. Ulterior, dupa reanalizarea si actualizarea acestora în baza certificatului de urbanism emis de primaria sectorului 3 pentru acest teren (Str. Vulcan Judeţul), a rezultat ca suprafata ce ar trebui oferita de Municipalitate este de 3324 mp si nu 3990 mp, asa cum se stabilise, informeaza municipalitatea intr-un comunicat. 

Cum s-a ajuns în această situaţie: ISTORIC

Terenul in suprafata de 2914 mp, situat in str. Emil Garleanu nr. 5, din sectorul 3 a fost restituit in natura fostului proprietar prin Dispozitia Primarului General in 9 iunie 2009, respectiv de Sorin Oprescu.

Pe acest teren, Primaria sectorului 3 a amenajat spatii verzi si spatii de joaca pentru copii.

Conform Directiei de Urbanism din cadrul PMB, terenul respectiv este inclus intr-o zona amenajata ca spatiu verde, cu locuri de joaca, inventariat in Registrul Spatiilor Verzi.

PMB a sustinut, prin Directia de Mediu, pastrarea acestui teren cu functiunea de spatiu verde, avand in vedere „rolul important al spatiilor verzi in cresterea calitatii factorilor de mediu si cresterea sanatatii populatiei”.

Solutia gasita de Municipalitate si agreata de proprietar a fost un schimb de terenuri. Terenul propus este pe strada Vulcan Judetul, nr. 22-26.

Acest teren este afectat de reteaua de termoficare, circuit primar, RADET Bucuresti fiind de acord cu relocarea acesteia, cu conditia ca toate cheltuielile sa fie suportate de proprietarul terenului.