Gabriela Firea susţine introducerea orelor de educaţie sexuală în şcoli

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea susţine introducerea educaţiei sexuale în şcoli, dar cu o condiţie. Senatorul PSD vrea ca acest lucru să fie făcut cu acordul părinţilor.

20 feb. 2021, 11:57
Gabriela Firea susţine introducerea orelor de educaţie sexuală în şcoli
Gabriela Firea susţine introducerea orelor de educaţie sexuală în şcoli

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a anunţat sâmbătă că a semnat  petiția „Acordul părinților pentru orele de educaţie sexuală este esențial”. Senatorul PSD spune, într-o postare pe Facebook, că educația trebuie introdusă în școli doar cu acordul părinților.

„Am semnat petiția „Acordul părinților pentru orele de educaţie sexuală este esențial!”. Sunt mai bine de șase ani de când solicitam, tot în Senatul României, ca Educația sexuală să devină materie obligatorie în școli, ca măsură de prevenție a sarcinilor precoce.
Nu mi-am schimbat opinia. Suntem în continuare țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare rată de nașteri în rândul adolescentelor. Oare dacă aceste tinere ar fi aflat de la școală despre anumite riscuri nu ar fi putut evita sarcini nedorite?”, spune prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea, conform unei postări pe Facebook.

Citeşte şi: Coronavirusul distruge viaţa sexuală a bărbaţilor. Ce arată datele celui mai recent studiu

Gabriela Firea spune că „e nevoie de o implicare importantă a părinților” care „trebuie să vorbească deschis copiilor, să abordeze și acest subiect tabu, mai delicat”.

„Cred că părinții trebuie să știe înainte ce informații vor primi copiii lor, de la cine și cum vor fi acestea prezentate. Ca și în cazul orelor de religie, părinții trebuie să-și dea acordul!”, a completat Gabriela Firea.

Senatorul PSD a amintit că „Parlamentul României a aprobat, anul trecut, obligativitatea obținerii acordului părinților, printr-o modificare a Legii 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
Președintele Iohannis a făcut contestație, dar Curtea Constituțională nu i-a dat dreptate! Acum, legea este din nou în Parlament! În calitate de senator, membru în Comisia de Muncă, Familie și Protecție Socială, militez pentru drepturile copiilor și ale părinților”.

Preşedintele Consiliului Național pentru Combarea Discriminării (CNCD) susţina anul trecut că este necesar ca educaţie sexuală să fie introdusă ca materie în şcoli pentru că „ceea ce am avut până acum în şcoală şi în societate s-a dovedit a fi un faliment în a preveni naşteri în rândul minorilor”. Asztalos Csaba afirmă că nu este nevoie de acordul părinţilor pentru că „o să ajungem să condiţionăm aproape orice materie”.

„Ceea ce am avut până acum în şcoală şi în societate s-a dovedit a fi un faliment în a preveni naşteri în rândul minorilor. Mame minore, nu neapărat la vârsta de sub 18 ani, ci până în vârsta de 15 ani. Până în 18 ani avem mame minore care au multiple naşteri. Deci, situaţia este destul de gravă pentru că acest lucru afectează şi dreptul la educaţie, la muncă a acestor copile. (…) Numărul ridicat de avorturi, din nou, este un indicator, nu doar naşterile”, a declarat Asztalos Csaba, conform Mediafax.

Preşedintele CNCD nu crede că participarea elevilor la aceste ore trebuie condiționată de un acord la părinților.

„Eu ce am văzut în dezbaterile publice, foarte mulţi vorbesc după ureche, nu pe studii sociologice sau statistici sau studii realizate de experţi. Nu doar la sate suntem pudici şi nu vorbim de viaţa sexuală. Nu este o problemă doar a unui segment. Este justificat ca cultele să aibă o opinie, să aibă păreri, dar eu cred că se pot găsi soluţii. Nu ştiu dacă aş lega acest drept de un consimţământ al părinţilor. Aşa o să ajungem să condiţionăm aproape fiecare materie de acordul părintelui”, a mai spus Asztalos Csaba, pentru sursa citată.