Gabriela Firea, un nou atac la Nicușor Dan: ”Bucureștiul rămâne capitala europeană a riscului seismic”

Gabriela Firea îşi exprimă solidaritatea cu victimele cutremurului din Turcia, arătându-şi în acelaşi timp îngrijorarea pentru bucureşteni, în cazul unui seism major. Fostul primar al Capitalei îi reproșează lui Nicușor Dan că a blocat complet programul de consolidări din București. ”Nicușor Dan pare că a uitat sau nu înțelege ce obligații are, în timp ce Bucureștiul rămâne capitala europeană a riscului seismic”, a spus Gabriela Firea.

08 feb. 2023, 10:54
Gabriela Firea, un nou atac la Nicușor Dan: ”Bucureștiul rămâne capitala europeană a riscului seismic”

Fostul primar al Capitalei Gabriela Firea spune că, după cutremurele puternice din Turcia, ”bucureștenii stau cu frica de ce s-ar putea întâmpla cu ei și casele lor la un asemenea cutremur”.

”Ar fi cumplit și pentru că în ultimii doi ani nicio clădire pericol public nu a fost pusă în siguranță sau consolidată.
Este, din păcate pentru bucureșteni, încă o “reușită” a actualului primar general. Tot ce am făcut eu și echipa mea a fost aruncat la gunoi și toate șantierele pe care le-am lăsat în 2020 foarte aproape de finalizare au lacătul pe ușă, la propriu.

Realitatea este, însă, total diferită de cea prezentată de Nicușor Dan: programul de consolidări din Capitală este complet BLOCAT, iar de doi ani, lucrările de consolidare în șantierele începute în perioada 2018-2020 sunt OPRITE! În plus, în ultimii doi ani, nu a fost restaurată NICIO FAȚADĂ”, acuză fostul primar general al Capitalei.

Gabriela Firea a enumerat măsurile luate de administrația condusă de ea.

”În mai puțin de trei ani am consolidat 10 clădiri și am lăsat în lucru, în diferite stadii, alte 10 de imobile pericol public. În total douăzeci de clădiri, tot atâtea cât au fost consolidate înaintea mea timp de 28 de ani.

Alte peste 150 de clădiri au fost incluse în programul de reducere a riscului seismic și erau în diferite etape preliminare ale procesului, expertizare, proiectare, punere în siguranță, autorizare. S-au făcut expertize tehnice, din fonduri publice sau private, pentru 1 milion de metri pătrați. Am lansat un program de refacere a fațadelor clădirilor din Centrul Capitalei, 15 fiind finalizate doar în 2020 și am deblocat lucrări începute în urmă cu aproape 10 ani, abandonate de constructori!”, a mai scris Gabriela Firea.

Citește și: România ar putea fi lovită de un cutremur de 7 grade. Avertismentul sumbru al unui seismolog INFP: „Nu s-a mai produs de 32 de ani, ar putea să se producă și la noi”

Firea s-a arătat revoltată că ”foarte puțin proprietari din clădirile consolidate între 2018 și 2020 s-au mutat înapoi în casele lor, îi poți număra pe degete”. Restul încă stau în locuințele de necesitate pe care le-am pus la dispoziția lor în timpul mandatului meu de primar general, în turnurile gemene de la Piața Națiunilor Unite, a mai spus Firea.

”Avem 10 blocuri, mai mici sau mai mari, unde proprietarii nu se pot întoarce pentru că lucrările bat pasul pe loc. De fapt, sunt complet blocate. Au ajuns locatarii să dea în judecată Primăria Capitalei pentru a o obliga să termine consolidarea. Dau doar câteva exemple: la blocul din Biserica Enei nr. 14 au rămas doar căștile muncitorilor atârnate pe schele, ușa blocului din Știrbei Vodă nr. 20 este ferecată cu un lanț gros, iar Casa Vlasto din str. Franceză nr. 30 are haine noi, dar e tot înconjurată de garduri.

Unul dintre motivele blocajului a fost ambiția lui Nicușor Dan de a băga în faliment și concedia cei aproape 800 de muncitori ai Companiei de Consolidări. Doar că nu a fost pus nimic în loc.

Sunt doi ani pierduți și mă doare sufletul când știu cât efort a fost depus în mandatul meu de primar general pentru a recâștiga încrederea bucureștenilor. E foarte greu să convingi proprietarii să-și părăsească locuințele pentru doi-trei ani”, a mai scrie fostul primar general pe Facebook.

”Nicușor Dan pare că a uitat sau nu înțelege ce obligații are, în timp ce Bucureștiul rămâne capitala europeană a riscului seismic”, a conchis Gabriela Firea.