Gabriela Firea: Varianta legii privind consumatorii vulnerabili serveşte interesele companiilor furnizoare de energie

Gabriela Firea a declarat că varianta legii privind consumatorii vulnerabili nu aduce beneficii decât companiilor furnizoare de energie. Senatorul PSD a precizat că orice amânare le va goli românilor buzunarele la iarnă.

17 mai 2021, 19:49
Gabriela Firea: Varianta legii privind consumatorii vulnerabili serveşte interesele companiilor furnizoare de energie
Gabriela Firea: Varianta legii privind consumatorii vulnerabili, iniţiată de guvern, serveşte interesele companiilor furnizoare de energie

Gabriela Firea a lansat un nou atac la adresa celor care ne conduc. Senatorul PSD spune că varianta legii privind consumatorii vulnerabili, iniţiată de guvern, serveşte interesele companiilor furnizoare de energie.

„Cine îi mai protejează pe consumatorii vulnerabili? Varianta legii privind consumatorii vulnerabili, inițiată de guvern, în loc să protejeze cetațenii, servește interesele companiilor furnizoare de energie. Amânarea pentru 2022 a intrării în vigoare a măsurilor pentru consumatorii vulnerabili înseamnă că, pentru aceștia, urmează o iarnă care le va goli buzunarele la finalul anului 2021.

Când PSD s-a aflat la guvernare a plafonat tarifele la energie pentru 3 ani și a aplicat o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, urmând ca pe baza resurselor financiare obținute astfel să fie definit consumatorul vulnerabil.

Printre primele măsuri ale guvernului PNL a fost și anularea taxei de 2% și liberalizarea pieței de energie fără soluții pentru consumatorii vulnerabili”, a scris senatorul PSD pe pagina de Facebook.

Citeşte şi Gabriela Firea îl pune la zid pe „NIMICuşor” Dan pentru contractul de achiziţie a 100 de tramvaie: „Contractul era lăsat la cheie de mine, va plăti cu 145 de milioane de lei mai mult, din banii bucureştenilor”

Senatul a adoptat, luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie iniţiat de Guvern. Ajutorul prevăzut, prin propunerea legislativă, este acordat prin compensarea în sumă fixă a cheltuielilor pentru încălzire, dar nu mai puţin de 10% din valoarea de referinţă, care, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat este de 250 lei pe lună pentru gaze naturale, de 500 lei pe lună pentru energie electrică şi de 160 lei pe lună pentru combustibili solizi sau petrolieri. Pentru energia termică, această valoare de referinţă va fi stabilită lunar în limita consumului mediu şi în funcţie de preţul local al energiei termice facturate populaţiei.

Au fost 115 voturi „pentru„, unul împotrivă şi 12 abţineri

„În sfârşit avem o lege care defineşte consumatorul vulnerabil. După multe şedinţe şi ore de dezbateri în Comisiile reunite de economie şi energie, alături de colegii mei, Alina Pop, Cristian Bordei, Dragoş Popescu, Dan Ivan, care au contribuit cu amendamente şi opinii valoroase, astăzi a fost votat în plenul Senatului proiectul care vine în ajutorul oamenilor aflaţi în dificultate în a-şi acoperi cheltuielile pentru consumul de energie. Este o lege aşteptată încă din 2012. Astfel, în sfârşit putem veni în ajutorul  oamenilor care au cea mai mare nevoie, care se confruntă cu aşa-numita sărăcie energetică”, a declarat senatoarea USR PLUS Silvia preşedintă comisiei economice, de industrii şi servicii, printr-un comunicat de presă al Senatului.
Conform iniţiativei legislative, consumatorii vulnerabili sunt definiţi ca persoane singure, al căror venit mediu lunar nu depăşeşte 1.445 lei sau familiile al căror venit mediu lunar este de maximum 810 lei/persoană, dar şi persoanele care, din motive de sănătate, fie au nevoie de aparate electrice pentru a se menţine în viaţă sau sănătoase, fie au probleme care le împiedică mobilitatea, ori accesul la modalităţi de informare.

Este estimat că peste 400.000 de persoane vor beneficia de suplimentul pentru energie şi de ajutorul de încălzire, de la 1 septembrie 2022, mai indică sursa citată.

„De-a lungul discuţiilor din comisiile reunite, legea a fost îmbunătăţită prin mai multe amendamente. Am simplificat această procedură de aplicare pentru ajutor astfel încât să ajungem cât mai uşor la consumatorii vulnerabili şi să nu îi descurajăm prin birocraţie, lăsând autorităţile locale să facă demersurile necesare acolo unde este cazul”, a adăugat Silvia Dinică.

Dacă există suspiciuni, primarii pot solicita actele punctual sau se poate efectua o anchetă socială de către serviciul public de asistenţă socială.

Ajutorul poate fi acordat nu doar pentru încălzirea, ci şi pentru răcirea locuinţei, pentru susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în gospodărie. Mai mult, acesta se acordă şi pentru asigurarea continuă a alimentării echipamentelor electrice de care depinde viaţa persoanelor, din motive de sănătate.

Senatul este prim for sesizat, iar decizională este Camera Deputaţilor.

Gabriela Firea, nemiloasă cu Guvernul Cîţu şi Nicuşor Dan. „6 luni a durat mirajul dreptei unite. Ar trebui să le fie ruşine pentru toate minciunile”

Gabriela Firea a reacţionat după ce premierul Florin Cîţu a dat de înţeles că Guvernul „nu va susţine un derapaj la Bucureşti”.

„Cât de scurte sunt picioarele minciunii PNL – USR/Plus! 6 luni a durat mirajul «dreptei unite»! Exact cu asta au manipulat bucureștenii : că sunt la guvernare şi vor ajuta cu bani şi proiecte Capitala! Că, dacă sunt eu primar, nu sprijină Bucureştiul! Dar, dacă e ales primarul lor, va curge lapte şi miere!

După jumătate de an, bucureştenii primesc fiere şi de la primar, şi de la guvern!

Păcat de atâtea proiecte începute şi abandonate!

Ar trebui să le fie ruşine pentru toate minciunile spuse în campanie!”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Reacţia fostului edil al Capitalei vine după ce Florin Cîţu a spus că a avut discuţii cu primarul general Nicuşor Dan despre bugetul Primăriei Capitalei pentru anul 2021. Premierul a subliniat că este „foarte important să avem un buget cât mai repede la Bucureşti”.

Citeşte şi Gabriela Firea, acuzații grave pe rețelele de socializare: „Coaliția PNL, USR, UDMR ascunde adevărul despre pandemie”


loading...
Partenerii noștri