Gabriela Firea, vizită la refugiaţii din Ucraina cazaţi la Tulcea. „E tulburătoare situaţia copiilor care au ajuns singuri în România”

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, a vizitat, miercuri, Colegiul Economic „Delta Dunării” din Tulcea, acolo unde sunt cazaţi acum peste 60 de refugiaţi din Ucraina. Printre aceştia se numără şi copii care nu sunt însoţiţi de părinţi.

03 mart. 2022, 17:15
Gabriela Firea, vizită la refugiaţii din Ucraina cazaţi la Tulcea. „E tulburătoare situaţia copiilor care au ajuns singuri în România”

Gabriela Firea susţine că principala problemă a ucrainenilor refugiaţi la Tulcea este lipsa documentelor de călătorie.

„Am stat de vorbă cu mamele care şi-au luat copiii în braţe şi au fugit lăsând în urmă soţi şi rude. Poveştile sunt impresionante. E tulburătoare, însă, situaţia copiilor care au ajuns singuri în România, doar cu un document scris din partea părinţilor rămaşi să lupte, unii dintre ei.

Este cumplit să ajungi fără voia ta printre străini, să nu înţelegi exact ce ţi se spune şi să nu ştii ce vei face în continuare. Din fericire, la Tulcea există vorbitori de limbă ucraineană şi rusă care fac lucrurile mai uşoare. Le mulţumesc din suflet pentru implicarea lor permanentă”, a scris ministrul Familiei, pe Facebook.

La Colegiul Economic „Delta Dunării” se află 22 de adulţi şi 40 de copii, printre care şi doi bebeluşi de doar două şi trei luni. Refugiaţii ucraineni sunt cazaţi în căminele colegiului şi primesc permanent asistenţă din partea profesorilor şi asistenţilor sociali vorbitori de limba ucraineană şi rusă, potrivit News.ro.

Citeşte şi: Gabriela Firea verifică în ce condiţii sunt primiţi refugiaţii ucraineni în România. „Trebuie să dăm o mână de ajutor acestor oameni năpăstuiţi de război”

Principala problemă cu care se confruntă refugiaţii ucraineni aflaţi în acest moment la Tulcea este lipsa documentelor de călătorie. O parte dintre copii au intrat în România fără a deţine un paşaport biometric şi doar în baza certificatelor de naştere. Toate aceste persoane doresc să călătorească în alte ţări europene, în special Polonia, acolo unde au membri ai familiei, dar nu pot face asta în lipsa documentelor valabile de călătorie în Uniunea Europeană, notează sursa citată.

„Majoritatea persoanelor cazate la liceul din Tulcea nu-și doresc să rămână în România, ci să ajungă la rudele lor din Polonia sau din alte țări europene. Nu pot pleca încă pentru că le lipsesc documente de călătorie valabile. Copiii, în special, au intrat în țara noastră fără pașapoarte biometrice sau doar cu un certificat de naștere. Am stabilit deja cu președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, cu Elena Tudor, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, dar și cu ceilalți responsabili că vom căuta soluții rapide. Suntem în legătură cu Ministerul Afacerilor Externe și cu reprezentanții Ambasadelor Ucrainei și Poloniei”, a mai precizat Gabriela Firea.

Ministerul Familiei a anunţat că, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, caută soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, după discuţii cu Ursula von der Leyen: Intensificăm sprijinul umanitar către Ucraina. România va accesa fonduri pentru a-i ajuta pe refugiaţi. Dependenţa UE de gazul rusesc trebuie terminată