Gabriela Firea verifică în ce condiţii sunt primiţi refugiaţii ucraineni în România. „Trebuie să dăm o mână de ajutor acestor oameni năpăstuiţi de război”

Gabriela Firea, ministrul Familiei, a declarat, miercuri, că a mers la punctul de trecere al frontierei din Isaccea, județul Tulcea, pentru a vedea condiţiile de care au parte refugiaţii ucraineni care fug cu miile din cauza războiului declanşat de Vladimir Putin.

02 mart. 2022, 19:09
Gabriela Firea verifică în ce condiţii sunt primiţi refugiaţii ucraineni în România. „Trebuie să dăm o mână de ajutor acestor oameni năpăstuiţi de război”

Gabriela Firea a precizat că a vrut să vadă „care sunt condiţiile în care locuiesc copiii din Ucraina, mamele sau membrii familiei cu care au venit în ţara noastră pentru a rămâne sau pentru a tranzita către alte ţări europene”.

„Suferința, teama și îngrijorarea se citesc în ochii copiilor, mamelor și bunicilor ucraineni care au fugit din calea bombelor. Este cumplit!
Am ajuns în această după-amiază în punctul de trecere al frontierei din Isaccea, județul Tulcea. La televizor și în poze se poate vedea nenorocirea, dar când ajunge bacul plin de refugiați pe mal, se și simte!
În punctul de trecere al frontierei, reprezentanții autorităților locale și asistenții sociali au grijă de ucrainenii care ajung în România. Avem copiii care au ajuns la noi fără părinți. Angajații Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Tulcea vorbitori de limbă ucraineană și rusă sunt în prima linie”, a scris ministrul Familiei, pe Facebook.

Citeşte şi: O poză cât o mie de cuvinte. Ștefan Mandachi, impresionat de un cuplu de refugiaţi ucraineni vârstnici care-şi poartă reciproc de grijă

De asemenea, Gabriela Firea a vorbit despre problemele birocratice cu care se confruntă refugiaţii ucraineni care vin în România.

„Am vrut să văd şi pe teren, nu doar din informaţiile pe care noi le-am primit de la colegii care sunt în judeţele de la graniţă, exact care sunt aceste proceduri derulate la faţa locului şi care sunt condiţiile, în ideea de a le îmbunătăţi.

Cea mai mare problemă pe care am sesizat-o este cea referitoare la documente. Doamnele care se află împreună cu propriii copii sau cu alţi copii pe care i-au preluat, au diferite tipuri de documente: fie paşapoarte biometrice, fie paşapoarte vechi sau nu au decât certificat de naştere sau buletin de identitate, ori nu au absolut nimic.

Atunci, pentru fiecare situaţie în parte, împreună cu toate instituţiile implicate şi consulatele Ucrainei şi Poloniei, trebuie să stabilim o reglementare cât mai uşoară, dar totuşi perfect din punct de vedere legal astfel încât rămânerea în ţara noastră sau tranzitul către o altă ţară europeană să aibă acoperire legală. Din punct de vedere al documentelor, lucrurile trebuie să fie foarte clare şi corecte.

Trebuie să dăm o mână de ajutor acestor oameni năpăstuiţi de război”, a mai spus Gabriela Firea.

Citeşte şi: România cere bani de la UE pentru refugiaţii din Ucraina. Nicolae Ciucă: „46.435 de refugiaţi au rămas în ţara noastră”

Gabriela Firea, despre numărul refugiaţilor ucraineni aflaţi în România. „Cifra va fi în creştere”

„Din informaţiile pe care le-am primit de la ministerul de Interne, în România au intrat de la debutul crizei 118.000 de persoane din Ucraina. Circa 60% au plecat. Acum sunt pe teritoriul ţării noatre 46.000 de ucraineni.

Aceasta este o cifră de dimineaţă. Cred că la raportul din această noapte, cifra va fi în creştere.

Am fost interesată ca ministru al Familiei de situaţia copiilor. Au rămas în ţara noastră aproape 20.000 de copii.

În cazul acestora sunt diverse situaţii şi vârste;
– de la 0 la 5 ani – 4.500 de copii
– de la 6 la 10 ani – 6.000 de copii
– de la 7 la 14 ani
– de la 15- 18- alte 3.000 sau 4.000 de copii

Trebuie să colaborăm între noi pentru sprijinirea acestor copii şi a celor care vin însoţiţi şi neînsoţiţi”, a mai spus Firea.

Potrivit Gabrielei Firea, până acum doar 1.000 din cei 18.000 de ucraineni au depus cerere de azil în ţara noastră.