Gabriela Firea vrea sesiune extraordinară din cauza creşterii preţului la energie. „Sarabanda scumpirilor la energia electrică este încă o dovada a incompetenței actualilor guvernanți”

Gabriela Firea, prim-vicepreşedintele PSD, acuză coaliţia de guvernare, în frunte cu PNL, că se face vinovată de creşterea preţurilor la energia electrică, pe fondul liberalizării pieţei. Senatoarea social-democrată susţine că pot fi luate măsuri pentru a plafona din nou preţul la energie pentru a proteja consumatorii vulnerabili.

28 iul. 2021, 10:15
Gabriela Firea vrea sesiune extraordinară din cauza creşterii preţului la energie. „Sarabanda scumpirilor la energia electrică este încă o dovada a incompetenței actualilor guvernanți”

Gabriela Firea vrea sesiune extraordinară din cauza creşterii preţului la energie, pe motiv că „liberalizarea pieței de energie nu trebuie să se facă fără mecanisme de protecție pentru consumatorii vulnerabili”. De asemenea, senatorul PSD afirmă că liberalii au uitat „cum au abrogat în Parlament înghețarea prețului la energie electrică și au vândut oamenilor iluzia unor facturi mai mici”.

„Lovitură pentru bugetul majorității familiilor! Îmi pare rău să spun dar s-a dovedit că am avut dreptate când a spus că liberalizarea pieței de energie nu trebuie să se facă fără mecanisme de protecție pentru consumatorii vulnerabili. În urma liberalizării, tarifele nu au scăzut așa cum promitea guvernul, ci au explodat de-a dreptul. Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați, pentru că nu-și pot plăti facturile.

De asemenea, evoluția explozivă din ultimul timp a tarifelor la energie, justifică din plin convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa în regim de urgență măsurile de protecție pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea din nou a prețului la energie”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Citeşte şi: Veşti proaste pentru această categorie de români. Enel scumpeşte cu 21% preţul energiei electrice, chiar şi pentru cei aflaţi deja în piaţa concurenţială

Fostul primar general al Capitalei a reamintit că PSD a plafonat preţul energiei electrice deoarece „toate datele arătau că nu există o concurență reală”.

„Sarabanda scumpirilor la energia electrică este încă o dovada a incompetenței actualilor guvernanți, care au promis o liberalizare a pieței fără impact major asupra facturilor romanilor.

Liberalii uită cum au abrogat în Parlament înghețarea prețului la energie electrică și au vândut oamenilor iluzia unor facturi mai mici. Iată acum cât de mici sunt!

Când a fost la guvernare, PSD a plafonat prețul, TOCMAI pentru că toate datele arătau că nu există o concurență reală”, a mai precizat Gabriela Firea.

Citeşte şi: Schimbări importante de la 1 iulie. Se modifică preţurile energiei electrice şi apar modificări în sistemul asigurărilor de sănătate

Mai mult, senatoarea PSD îl acuză pe guvernanţi că nu spun că există o soluţie legală prin care preţurile pot fi din nou plafonate timp „maximum trei ani”.

„Art. 4 din LEGEA nr. 21 din 10 aprilie 1996 A CONCURENŢEI:

(3) Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.

(4)Intervenţia Guvernului în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) se face cu avizul Consiliului Concurenţei

Este important să se intervină acum pentru protejarea consumatorilor vulnerabili astfel încât aceștia să nu acumuleze restanțe uriașe sau chiar să fie debranșați până la venirea anotimpului rece”, a mai precizat Firea.

Citeşte şi: Gabriela Firea, semnal de alarmă privind numărul mare de decese în accidentele rutiere: „România, ţara în care doar morţii sunt vinovaţi”

Gabriela Firea cere plafonarea preţului la energie. Replica lui Virgil Popescu: „PSD nu a plafonat preţul, ci a dat celebra OUG 114”

Replica ministrului Energiei, nu a întârziat să apară. Virgil Popescu a ţinut să precizeze că „din păcate, furnizorii NU au scăzut preţurile”, iar  „PSD nu a plafonat preţul”.

„Nu mi-a venit să cred când am văzut mai devreme că doamna senator PSD Gabriela Firea propune plafonarea preţului la energie electrică! Revine şi propune aceeaşi măsură prin care cei de la PSD au cauzat cele mai mari probleme domeniul energiei, pentru care tragem ponoasele şi în prezent! Ca să fie clar pentru toată lumea: PSD nu a plafonat preţul, ci a dat celebra OUG 114, prin care, practic, a obligat producătorii români de energie electrică să vândă ieftin furnizorilor. Însă, din păcate, furnizorii NU au scăzut preţurile. Ba mai mult chiar, din cauza OUG 114, energia electrică în România ajunsese să fie mult mai scumpă decât în restul Europei”, a precizat Virgil Popescu.

Ministrul a reamintit că liberalizarea pieţei de energie electrică s-a făcut începând cu 1 ianuarie, după ce în luna iulie a anului trecut s-a liberalizat piaţa gazelor naturale.

„De ce? În urma negocierilor cu Comisia Europeană s-au agreat aceste termene după ce, din cauza OUG 114 (dată de cei de la PSD), România a avut infringment. Prin liberalizarea pieţei de energie cetăţenii au posiblitatea să îşi aleagă cea mai bună ofertă pentru nevoile lor. Dacă furnizorii nu vor avea clienţi, sunt convins că îţi vor revizui ofertele. Românii trebuie să ştie că în momentul de faţă preţul energiei electrice în România este printre cele mai mici din Europa. Totodată, aş dori să reamintesc că fără liberalizarea pieţelor în orice sector, nu vom avea niciodată apetit pentru investiţii. Cine ar investi într-o capacitate de producere a energiei ştiind că preţul pe care îl va obţine din vânzarea energiei va fi unul reglementat de stat, fără a i se asigura dreptul de recuperare a investiţiei?!? Consumatorii trebuie să ştie că pot trece în piaţa concurenţială, se pot elibera de captivitate, să nu rămână în zona serviciului universal. De asemenea, consumatorii vulnerabili vor fi protejaţi. Legea se află în procedură parlamentară la Camera Deputaţilor şi am încredere că va fi adoptată cât mai curând”, a adăugat ministrul Energiei, conform Mediafax.


loading...