Gafa diplomatică: Ministrul german de Externe a primit, la MAE, o hartă a Franţei cu steagul Germaniei

09 03. 2015, 19:16
La finalul intervenţiei sale din conferinţa comună de presă cu omologul german, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a prezentat o broşură realizată cu ocazia aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Germania.
Citeşte şi: Reacţia MAE după gafa diplomatică: O regretabilă eroare tehnică
 
Pe coperta broşurii ar fi trebuit să fie hărţile celor două ţări însă, alături de harta României se află harta Franţei, acoperită cu drapelul Germaniei.

Citeşte şi: GAFA DIPLOMATICĂ de la Paris, sancţionată DUR: Cei doi angajaţi MAE au fost destituiţi

Pliantul conţine doar fotografii şi articole de arhivă realizate de-a lungul timpului de agenţia de ştiri, scrie Adevărul.
 
Responsabilitatea pentru greşeală ar aparţine exclusiv Agerpres, care urmează să facă o corecţie în cel mai scurt timp, a declarat un ofiţer de presă din cadrul MAE. Important este conţinutul broşurii, „extrem de valoros”, a subliniat acesta. 
 
Reprezentanţii Agerpres susţin însă că broşura a fost realizată în colaborare cu MAE, care a văzut „zilele trecute” o copie a broşurii şi „nimeni nu a avut nimic de obiectat sau de semnalat”. 
 
„Este o greşeală de tipar. În varianta finală, cea electronică, pe care o lansăm în această seară, bineînţeles că am corectat”, a declarat Alexandra Ştefan, specialist în PR al Agerpres. Aceasta nu a putut indica momentul în care Agerpres a sesizat „greşeala de tipar”, însă a confirmat că broşura a fost livrată la MAE în această dimineaţă, înainte de întrevederea celor doi miniştri. Broşura a fost tipărită în doar două exemplare, a adăugat aceasta. 
 
Citeşte şi: INCIDENT de protocol la Paris. Momentul care l-a ENERVAT pe Klaus Iohannis VIDEO
 
Ministrul german pare însă că nu s-a supărat, imaginea fiind distribuită chiar de Ministerul Externelor de la Berlin pe contul oficial de Twitter al instituţiei.
 
Dacă ministrul german nu s-a arătat nemulţumit de greşeală, situaţia ar putea sta altfel cu francezii. Germania nazistă a ocupat Franţa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1940, naziştii controlau nordul Franţei, în timpul Regimului de la Vichy. În 1942 însă, şi sudul a intrat sub controlul nemţilor, iar guvernul de la Vichy a devenit o marionetă a Germaniei naziste. Franţa a fost eliberată de sub nazişti abia în vara lui 1944. 
 
Şeful diplomaţiei germane efectuează o vizită în România luni, 9 martie, la puţin peste o săptămână după ce preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat la Berlin. Steinmeier s-a întâlnit cu preşedintele român, cu premierul Victor Ponta şi ministrul Externelor Bogdan Aurescu.